Iz naših džemata

Prigodnim vjerskim programom obilježen Dan šehida: Da su mrtvi ne recite (Foto)

Drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, centralnom vjerskom manifestacijom za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, koja je održana u džematu Hrasno Gornje, obilježen je Dan šehida.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kalesija danas, drugog dana Ramazanskog bajrama / 16. juna 2018. godine, u džematu Hrasno Gornje održana je centralna vjerska manifestacija za područje Medžlisa IZ Kalesija povodom Dana šehida. Prigodnim vjerskim programom s ciljem trajnog sjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine obilježen je ovaj značajni (ako ne i najznačajni) datum u kalendarsku Islamske zajednice u BiH.

U okviru vjerskog programa u džamiji u Hrasnu Gornjem proučen je Jasin i kelime-i tevhid pred duše šehida, a prisutnima su se obratili imam džemata Hrasno Gornje, Mirsad ef. Sakić, kao i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić.

Govoreći o šehidskoj žrtvi glavni imam je istakao: “Tijela poslanika nakon što su umrli, nakon što su njihove duše napustile ovaj svijet, su se gasulila i na taj način se pripremala za ukop. Tijela šehida se ne gasule što dovoljno govori o njihovom uzvišenom položaju. Bosanski šehidi su dali svoje živote da bi generacije Bošnjaka muslimana mogle živjeti na ovim prostorima. Ono najvrjednije što su imali su dali, dali su u ratu svoje živote da bi mi u miru mogli živjeti naše živote. I danas se na nas vrši (tiha) agresija i uveliko su prisutni pokušaji određenih ljudi s ciljem uništenja naše domovine za koju su šehidi dali živote. Naša je obaveza prema šehidima i prema budućim generacija da u miru sačuvamo ono za što se su šehidi izborili u ratu.”

U sklopu programa izvedene su i kaside koje govore o veličini šehidske žrtve.

Nakon podne-namaza program obilježevanja Dana šehida je nastavljen ispred šehidske česme u haremu džamije. Ispred šehidske česme, prema protokolu, bilo je predviđeno da se obrate nosioci političkog života i / ili predstavnici općinske vlasti. Nažalost, na današnjem obilježavanju Dana šehida niko od navedenih nije bio prisutan. Prisutnima se obratio ratni komadant, Šemsudin Nasupović, koji se sa sjetom prisjećao teških dana kada su borci na obroncima Majevice čuvali živote bošnjačkog korpusa i u tim nastojanjima da sačuvaju živote davali su svoje živote.

Ispred šehidske česme prigodnim autorskim stihovima o šehidima i njihovoj žrtvi govorio je i Seid Aščić, nakon čega se posjetilo mezarje u Hrasnu Gornjem i pokraj šehidskih nišana proučene su kur'anske sure i odlomci koji govore o šehidima.

Na kraju programa vrijedne džematlije džemata Hrasno Gornje su sve prisutne goste počastili zakuskom, bajramskom baklavom i kafom.

Dan šehida, džemat Hrasno Gornje, 16.6.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh