Iz naših džemata

Promocijom knjige “Šeher kod Kalesije” okončana manifestacija Dani povratka

U subotu, drugog dana mjeseca septembra, u Domu kulture u Šeheru predstavljena je knjiga “Šeher kod Kalesije sa okolinom” autora mr. Dževada Tosunbegovića.

Nakon intoniranja državne himne prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je u svom obraćanju govorio o važnosti manifestacije Dani povratka koja se završava promocijom knjige, a dr. sc. Edin Ramić, predsjednik odbora za izdavanje knjige istakao je vrijednost naučno-istraživačkog rada autora koji je na pisanim stranicama dokumentovao historijsko svjedočanstvo o Šeheru kroz njegovu povijest.

Promotori knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom” bili su prof. dr. Sead Selimović i akademik prof. dr. Salih Kulenović, koji su naglasili važnost pisane riječi i naučnih radova o našoj prošlosti kroz prizmu historijskih dešavanja, a u isto vrijeme i čuvanje od zaborava vremena i pomena na ljude iz tih vremena.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor, mr. Dževad Tosunbegović, zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta izdavanja knjige o Šeheru. Knjiga je izašla u izdanju JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija i Udruženja “Gornja Spreča” Kalesija. Recenzenti su akademik Salih Kulenović i mr. Rusmir Djedović.

Predstavljanje knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom” uljepšala je Anita Halilović izvođenjem sevdalinki uz muzičku pratnju Miralema Bošnjakovića. Manifestaciju Dani povratka zatvorio je Rijad ef. Sakić, imam džemata Šeher, koji već dvadeset (20) godina obavlja imamsku dužnost u ovom povratničkom džematu.

Promocija knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom”, Dani povratka 2023, Dom kulture Šeher, 2.9.2023. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh