Iz naših džemata

Radno otvaranje džamije Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha s obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica (Foto/Video)

Dana 25. januara 2019. god. (19. džumadel-ula 1440. god. po H.) u naselju Dubnica upriličeno je radno otvaranje novosagrađene džamije s obrazovnim centrom i kućom imama.

Radovi na izgradnji džamije u naselju Dubnica trajali su nešto više od godinu dana. Nakon što su okončani građevinski radovi na objektu, kao i radovi na vanjskom uređenju (faza I), uslijedilo je opremanje enterijera, odnosno unutarnje uređenje savremenog džamijskog kompleksa kako bi sve bilo spremno za svečanost radnog otvaranja.

Radno otvaranje džamije Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha s obrazovnim centrom i kućom imama organizovano je u petak, 25. januara 2019. godine (19. džumadel-ula 1440. god. po H.).

Svečanosti je prisustvovao NJ. E. Hani bin Abdullah Mu'minah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, koji je zajedno sa svojom majkom, braćom i sestrom, a pred dušu svog rahmetli oca, uvakufio najveći dio sredstava za izgradnju džamije i savremenog obrazovnog centra sa kućom imama.

Pored plemenitog vakifa svečanosti radnog otvaranja džamije Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha s obrazovnim centrom i kućom imama prisustvovali su i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović sa svojim saradnicima. Zatim, na svečanosti su bili prisutni i direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed ef. Hatunić i muderisi ove odgojno-obrazovne institucije, te glavni imami medžlisa Islamske zajednice Zvornik i Živinice, kao i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Delegaciju općine Kalesija predvodio je načelnik Općine, gosp. Sead Džafić, a ispred Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čijem čelu je dr. Edin Ramić na svečanosti je bio prisutan Nisvet Mujanović šef kabineta ministra Ramića. Domaćini svečanosti radnog otvaranja džamije Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha s obrazovnim centrom i kućom imama su bili glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić i dr. sc. Muhamed Alić, zajedno sa imamom džemata Dubnica Muhamedom ef. Burićem i džematlijama džemata Dubnica.

Na svečanosti radnog otvaranja džamije Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha s obrazovnim centrom i kućom imama prisutnim vjernicima prije džume obratili su se: predsjednik Medžlisa IZ Kalesija dr. sc. Muhamed Alić, načelnik općine Kalesija gosp. Sead Džafić, zatim NJ. E. Hani bin Abdullah Mu'minah ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić održao je hutbu na bosanskom i arapskom jeziku.

U svojim obraćanjima govornici su uputili riječi zahvalnosti plemenitom vakifu i njegovoj porodici na izgradnji džamije u Dubnici koja, kako je u hutbi kazao glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, okuplja brojne džematlije džemata Dubnica koji u njoj ibadet Bogu Dragom čine.

Nakon obraćanja uvaženih zvanica svečanost je okončana učenjem dove koju je proučio dr. Sead ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerska pitanja i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Poslije džume-namaza uslijedilo je otkrivanje ploče s imenom džamije a ploču su otkrili plemeniti vakif NJ. E. Hani bin Abdullah Mu'minah ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Obilazak džamijsko-obrazovnog centra uslijedio je poslije svečanog čina otkrivanja ploče s imenom džamije.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh