Iz naših džemata

Radovi sa literarnog natječaja “Poslanik u mom srcu” 2017

Medžlis Islamske zajednice Kalesija već nekoliko godina povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., raspisuje literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola.

Tema natječaja u 2017. godina bila je “Volimo te, o Allahov Miljeniče”. Ovogodišnji moto manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018, kao i tema na koju će učesnici natječaja pisati svoje radove je “Ti si (Muhammede) milost svjetovima”.

Natječaj traje od 30. oktobra do 14. novembra 2018. godine. Pobjednički radovi natječaja u 2017. za učenike osnovnih škola su objavljeni nakon proglašenja pobjednika. U narednom periodu, do 18. novembra kada je predviđeno proglašenje pobjednika natječaja za 2018., donosimo pobjedničke radove učenika srednjih škola s natječaja 2017.

Volimo te, o Allahov Miljeniče

Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – jer Allah prašta samilostan je stoji u ajetu sure Ali Imran.

Poželiš svjetlo, Allah ti spusti dan na Zemlju, zamisliš da se odmoriš, da sklopiš snene oči od dragulja na jastuk, a On ti pokloni noć presutu raskošnim biserima. Pa kad pogledaš u nebo, a zvijezde sjaje, sjaje kao pahulje prvog decembarskog snijega. A onda u ćošku kao mehlem za oči. Stoji Mjesec kao uputa na raskrsnici moga sela, kad ga pogledaš, a on ti se nasmije, obasja ti put, a ti sretan, ne vidiš ništa od sreće. Još ako si dijete, poskakuješ starim putićem, a sjena mjeseca te prati kao da samo tebe voli na ovom svijetu. Ali čovječe, ti mali robe, ti zrno pijeska na ovom svijetu, ovo ti je samo trenutno, nije to zauvijek, zauvijek ti je samo Džennet.

Ako sjedneš na zidine oronulih prijeratnih kuća okruženih procvalim beharom trešanja, šljiva i krušaka srce ti se ispuni i shvatiš veličinu Allaha i uputa Poslanika. Pogledaš prema mezarju, tamo, dolje ispod jabuke, allarahmetile, djeda Ibre, vidjet ćeš da ništa nije vječno. I ljubav, i život odu od tebe, kao da ih nikada nije bilo. Dan i noć se smjenjuju, a Sunce i Mjesec poigravaju.

Ako se opet zapitaš šta je to vječno, sjetit ćeš se onda riječi starog babe: “Samo je Džennet vječan, a karta do tamo ti je Poslanik Muhammed, a.s., kao i poslanici prije njega.”

Nije se naš Poslanik puno isticao, bio je uputa od Allaha da mene i tebe, kao i sve ostale opomene da idemo pravim putem. Da ne griješimo kao oni prije nas pa ih voda potopi. Iako je bio uputa od Allaha, bio je kao i svi ostali, smijao se, ali u mjerama, baš kako je i nama propisano. Družio se, ženio i djecu imao, borio se za sebe i svoj narod, suočavao se sa životom i nedaćama svaki dan, ali čvrsto vjerovao da je samo Allah jedan, da je svijet prolazan i da je Kur'an poslan preko njega da nam obasja put, a on da to svjetlo pusti pred svakog čovjeka, što je i nastojao raditi, onako kako je znao i mogao.

Vodio je brigu o rodbinskim vezama, iskrenog govora bio, pomagao onima kojima je pomoć bila potrebna, borio se za istinu i pravo svih onih kojima to pravo pripada. Te u svakoj pouci izrečenoj prenosio, po jednu poruku koja treba da nam bude uputa, i da svaki lijek tražimo u Allahovoj moći. Jer odjeća se podere, pa se nosi krojaču, mašina se pokvari pa se nosi majstoru, čovjek se razboli pa se vodi doktoru, međutim, kada se srce poremeti, oboli i oslabi, kome će ići ? Jednom i Jedinom Allahu.

Slijeđenjem Muhammeda, s.a.w.s., i njegovih riječi, dokazujemo koliko ga volimo i poštujemo kao najodabranijeg čovjeka i posljednjeg od Allaha odabranog kao Poslanika. Jer je radio i pratio upute od Allaha onako kako mu je propisano i naređeno jer njegovo mišljenje se važilo i treba da važi i slijedi onako kako je zapisano.

Nikada se nije hvalio i druge ponižavao kako bi sebe uzdigao. Bio je poseban čovjek i Allahov rob kao i mi. U amanet nam je ostavio mnogo toga što nam i danas pomaže da vjerujemo i čvrsto prihvatimo objeručke. Zato, o ti čovječe, ti malo zrno, ti Allahov robe, drži se uputa Allahovih i riječi Muhammedovih, onako kako u Kur'anu stoji. Jer svi smo Allahovi i njemu se vraćamo i račune polažemo. Zato upamti hadis Poslanika koji kaže: “Uzvišeni Allah mi je objavio da budete ponizni i da se niko ni nad kim ne uzdiže.”

Poniznost nam je ključ od kapije za moral, a skromnost karta za Dženet. Slijedi Allaha i ponosno hodi stazama Muhammeda a.s. jer je on donosioc radosnih vijesti, svjetla i upute.

Autor: Amra Ćivić, 3. mjesto

Mom Poslaniku

O Allahov Miljeniče,

oba svijeta Poslaniče,

pokaza nam stazu spasa,

koju Allah Ti pokaza.

Tebe Allah poslao je,

Kao milost odabr'o je,

Hidžaz cijeli obasj'o je

Mekku, dun'ja, darov'o je.

Voljet druge, poštivati,

prijatelje pomagati,

svoju ruku drugom dati,

ti mi reče, a ja shvati.

Bosna moja Miljeniče,

Tebe zove, selam šalje,

jer mi znamo o Resule,

tvoj’ „ve selam“ ide dalje.

Ja te čuvam u ezanu,

illahiji i kasidi.

Spomenut si u Kur'anu,

i u mome srcu, vidi!

Ti mi pružaš ruke svoje,

da na pute spasa krenem,

a ja insan, griješan, hrlim,

ali pazim da ne skrenem.

Tvoje lice o resule

gledao je Bilal jedan.

Allaha sad dragog molim,

da i ja u njega gledam.

Ovaj dun'ja prolazan je,

kao rijeka, kao duga.

Ja Allahu dovu činim,

za džennetskog tebe druga.

Autor: Fatmir Alibašić, 3. mjesto

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh