Tekstovi

Radovi sa literarnog natječaja “Volimo te, o Allahov Miljeniče”

Piše: Amila Alikadić, 3. mjesto na literarnom natječaju (osnovna škola)

Svaki opis Poslanika islama, Poslanika istine, posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.a.v. je nepotpun baš kao i ovaj moj. Mojih 14 godina nije dovoljno da bih opisala insana kojeg svi uzimamo za primjer, insana koji je u naša srca usadio ljubav prema vjeri.

Naš Poslanik je Allahova najljepša i najdraža kreacija. Koliko god da pišem o njemu to neće biti ništa više do blistavi odraz zvijezde u oku posmatrača. Poslanik, iako više nije sa nama, on je tu, oko nas. On živi u našim srcima, u srcu svakog muslimana i muslimanke, pa čak i u mom. To je priča koju svako treba spoznati u dubini svoje duše. Ja svoju nisam dovoljno dobro spoznala da bih je pretočila u slova, ali pokušat ću. Krenut ću od onoga što je svima nama poznato i što bi svako od nas trebao biti.

Poslanik je bio ponizni rob Božiji. Primjer cijelom čovječanstvu i Allahova najveća milost ljudima. To je čovjek dostojan divljenja i pažnje. Prenosilac riječi Božijih u čiju se vjerodostojnost ne sumnja. Muhammed s.a.a.v. je zvijezda vodilja svakom čovjeku koji želi doći i hoditi Pravim putem. On je musliman bio kakav se više neće roditi. On je naš primjer i putokaz u svemu. Mogao je da bira bogatstvo, žene i slavu a izabrao je vjeru. Ona mu je donijela smiraj na oba svijeta, iako je imao iskušenja. Bio je i ostao neprevaziđen primjer muža, oca, vođe i borca. I na nama je da biramo. Ako hoćemo sreću na oba svijeta, mir, nur na licu, zadovoljstvo Allahova onda ćemo za uzora izabrati Poslanika. U svakoj situaciji ćemo ga se sjetiti i po njegovom primjeru postupiti. Sjetit ćemo se kako je on bio blag u srdžbi, hrabar u borbi i prijatelju nevolji. Islam je vjera mira i tolerancije a Muhammed s.a.a.v. tu toleranciju pokazuje bezbroj puta.

O Muhammedu s.a.a.v. govore mnogi ajeti. Riječi Gospodara svih svjetova,Gospodara Sudnjeg dana,svega što postoji na zemlji:

„Allah je vjernike milošću Svojom obasuo kada im je jednog između njih kao poslanika poslao, da im riječi Njegove prenese, da ih očisti i da ih knjizi i mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi.“

„O vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje, i kao zaštitu slabima.“

Mi možemo izabrati i da svoj život provedemo u dunjalučkim blagodatima, ne razmišljajući o budućem svijetu, možemo izabrati da ga provedemo u igri i zabavi. Ali to nije odlika vjernika.
Mogla bih još pisati ali osjećam da bih samo ponavljala jedno te isto samo drugačije izrečeno. Istina je da svako u svom srcu mora spoznati Poslanika. Svako mora shvatiti u čemu mu je uzor iako je Poslanik naš najljepši uzor u svemu. Tek tada će shvatiti kakve su muke opisati čovjeka čijim stopama želiš ići i čijem Gospodaru se želiš pokoravati.

I ne znam kako ovakav jedan sastav završiti osim riječima u kojim leži sva veličina naše vjere, našeg islama. Stoga, Vjerujem i izjavljujem da nema drugog boga osim Allaha i vjerujem i izjavljujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh