Iz naših džemata

Rainci Gornji: Renovirali džamiju, planiraju izgradnju mektepsko-zanatskog centra

Džemat Rainci Gornji, koji pripada Medžlisu Kalesija, ima 820 članova, od kojih je 650 redovnih. Ovom džematu pripada pet zaseoka: Mešići, Pjanići, Centar, Šehići i Novo Naselje.

Uz centralnu džamiju, džemat ima i četiri mekteba: raspolaže i sa 30-ak duluma zemljišta. Sve do 1990. godine džemat Gornji Rainci bio je u sastavu džemata Međaš, da bi te 1990. godine bila pokrenuta incijativa za formiranje džemata. U novembru 1990. godine počeli su radovi na izgradnji džamiji. Rat je prekinuo aktivnosti oko izgradnje. Džamija je svečano otvorena 15. avgusta 1999. godine. Predsjednik džematskog odbora danas je hadži Ševkija Pjanić. Mektepsku nastavu u ovom džematu pohađa 161 polaznik.

Iako je džamija otvorena prije 18 godina, vakat je bio da se pristupi renoviranju. “Renoviranje i uređenje džamije počeli smo u novembru 2016. godine i trajalo je 55 dana. Tokom renoviranja uradili smo novi sistem grijanja, prešli smo na pelet, renovirali smo zidove, postavili nove etisone, uradili odvojeni ulaz za žene, novi mihrab i novi mimber, nove police za kutubhanu… Upotpunosti smo izmijenili stari izgled džamije“, kazao je Miralem-ef. Pjanić. Investicija je koštala oko 30 hiljada maraka. Finansirali su džematlije, oni koji žive u Raincima Gornjim, a i oni iz dijaspore. Posebno su se istakli: hadži Suljo Pilavdžić sa svojim sinovima, Refik Pjanić sa svojom familijom, Senad Daljac, Amir Pilavdžić, familija Živčić, Edis (Galib) Mešić i dr. Osim što su renovirali džamiju, džematlije Rainaca Gornjih planiraju i izgradnju mektepsko-zanatskog centra kod džamije. Uz sve ostale sadržaje, planirana je i savremeno opremljena centralna učionica za mektepsku nastavu, kaže efendija Miralem Pjanić, dodajući da su u protekloj 2016. godini uredili pet džematskih mezaristana, sve ih zagradili, očistili, uredili.

Džemat Rainci Gornji je vrlo aktivan. Osim obavljanja redovnih dnevnih namaza i redovne mektepske nastave, održava se i kurs sufare, kurs kiraeta i hifz Kur'ana. Trenutno na kursu kiraeta za odrasle su 24 polaznika. Miralem-ef. Pjanić veli da je u proteklih pet godina, koliko je on imam u ovom džematu, čak 105 osoba naučilo učiti Kur'an. Trenutno imaju i jednu djevojku koja uči hifz. Riječ je o Melihi Hasanović, studentici treće godine ekonomije.

(Preporod.com)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh