Iz naših džemata

Ramazanska čestitka Medžlisa IZ Kalesija

Pred nama je mjesec Kur’ana, posta… Pred nama je mjesec dana Allahove zaštite od šejtana. Nudi nam se prilika kabul dove. Plan ramazanski sačinimo. Čvrstu odluku i nijjet donesimo. Tevbu-pokajanje i istigfar srčano izgovorimo. U ime Allaha zapostimo. Neka nam ovaj Ramazan donese istinske promjene u našim životima. Ramazan mubarek.

Bismillahir-Rahmanir-Rahim, U ime Allaha Milosnog, Samilosnog!

Poštovani vjernici, braćo i sestre, draga djeco, es-selamu ‘alejkum!

Već se osjeća miris Mubarek Ramazana.

Hvala Svemilosnom Allahu na ukazanoj časti da i ove 2021. godine po Miladu / 1442. godine po Hidžri kušamo ramazanske blagodati, a “…iako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali.” (Ibrahim, 34.) Da znamo kakve sve blagodati ramazan krije, poželjeli bi da, kao što kaže naš plemeniti Poslanik, ramazan traje cijelu godinu.

I, zaista, pred nama je mjesec Kur’ana, posta, mukabela, sehura i iftara, teravije, sadekatul-fitra i zekata. Pred nama je mjesec dana Allahove zaštite od šejtana prokletog. Nudi nam se prilika kabul dove, ako želimo Milostivog za milost, oprost i spas od vatre, zamoliti. Prilika koja nam je ponuđena, raširenih ruku, trebala bi biti prihvaćena. Koliko smo dana, od prošlog ramazana, strahovali za svoj i život svojih najbližih? Za nekima smo Fatihe učili. Milostivi Allah u okrilje svoje milosti neka ih uzme. A nama je ponovo dao priliku da u Mubarek Ramazanu učinimo napredak u svojim životima.

Neko Ramazan s nestrpljenjem očekuje, oprosta od Onog koji mnogo prašta, da zatraži.
Neko Ramazan željno iščekuje, žeđ u njegovim ibadetima da utoli.
Neko mu se i ne nada, jer za Ramazan i ne zna.

Ne brojimo tuđe propuste, već sebe Rabbu približimo. Plan ramazanski sačinimo. Čvrstu odluku i nijjet donesimo. Tevbu-pokajanje i istigfar srčano izgovorimo. Propisane ibadete na vrijeme izvršimo. U ime Allaha zapostimo. S Kur’anom se družimo. Srca od zavisti, ljubomore i zlobe, sačuvajmo. Laž, ogovaranje i prenošenje tuđih riječi, jeziku zabranimo. S halalom se družimo, a haramu sebe i druge zabranimo.

Teško bi bilo sve nabrojano realizovati, ali, uzAllahovu pomoć, vezanjem šejtana u okove, naš uspjeh je, ako Bog da, zagarantovan.

Ove, kao i prošle godine, u Ramazan ulazimo s određenim ograničenjima. Međutim, ta ograničenja nas ne sputavaju da Ramazan udahnemo punim plućima u našim kućama, sa našim ukućanima džemat da pravimo, sehure i iftare svečanijim da učinimo. Porodično više da se zbližimo. Nedostajalo nam je toga. Evo prilike da propušteno nadoknadimo, a obradovat će nas Milostivi Allah zlo da pobijedimo i slobodno, u naše džamije i mektebe, i na teravije da dođemo.

Zaista je pravi gubitnik onaj koji doživi u zdravlju Ramazan a ne zasluži Allahovu milost i oprost u njemu.

Vjernici su pobjednici na ovom i budućem svijetu.

Neka nam ovaj Ramazan donese istinske promjene u našim životima.

Ramazan Mubarek!

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Ibrahim Aljić

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh