Iz naših džemata

Razgovor s povodom: Besjeda s hafizom – Amir ef. Hodžić iz Vukovija Gornjih

U srijedu, 27. decembra 2017. godine, u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli, poslije podne-namaza, upriličit će se hafiska dova našem Kalesijcu, Amiru ef. Hodžiću.

Tim povodom smo razgovarali s hafizom o njegovom životnom putu do titule hafiza, samom učenju hifza, kako je uspio naučiti Kur'an napamet pored redovnih obaveza…

mizkalesija.ba: Hafize, prije svega iskrene čestitke za Vaš nesvakidašnji uspjeh. Možete li nam reći nešto više o samom početku učenja hifza; šta Vas je motivisalo da otpočnete sa učenjem i memorisanjem Kur'ana?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Hvala na vam na čestitkama. Ta sama želja da počnem učiti Kur'an napamet postojala je, negdje tamo, još od mog školovanja u medresi, pa i kasnije, na fakultetu. Ipak, sad mogu reći, kad sam završio sa memorisanjem cijelog Kur'ana, da je sama odluka da počnem s tim blagodat od Allaha dž.š. Mada je i kćerka Revda, koja je već počela memorisati Kur'an, bila jedan od motiva da počnem i da ustrajem u hifzu.

mizkalesija.ba: Prvi pred kojim ste počeli učiti hifz bio je hafiz Husejn ef. Smajić, imam džemata Međaš. Da li se sjećate kada ste zvanično otpočeli s učenjem hifza, odnosno kada ste prvi put pred hafizom Husejnom (muhaffizom) proučili prvu stranicu Kur'ana napamet?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Bilo je to davno. Da vam iskreno kažem i ne sjećam se kad je to bilo.

mizkalesija.ba: Zasigurno se sjećate datuma kada ste pred muhaffizom (hfz. Mirnes ef. Spahić) proučili napamet posljednju stranicu koju ste memorisali. Koliko dugo vremena Vam je bilo potrebno da memorišete cijeli Kur'an?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Ne sjećam kada sam proučio posljednju stranicu pred hafizom Mirnesom. Znam da je bilo krajem septembra prošle godine. Da pojasnim; Postoji procedura koja se mora ispoštovati da bi muhaffiz mogao poslati prijedlog pred komisiju, a to je da nakon što se prouči posljednja stranica u roku od mjesec dana pred muhaffizom se mora proučiti cijeli Kur'an, svaki dan po jedan džuz. Nije problem ako se produži dva do tri dana, a nakon toga u roku od 15 dana da se prouči cijeli Kur'an, svaki dan po dva džuza. Ja sam to završio polovinom decembra, tako da sam imao još vremena prije komisije da još jednom prijeđem Kur'an napamet. To je period intenzivnog učenja, gdje se vrlo malo vremena imalo za neke druge aktivnosti. Kada se pokušam sjetiti kada sam počeo i kada sam završio sa učenjem hifza, mogu reći da je taj period trajao, otprilike, oko 5 godina.

mizkalesija.ba: Tokom učenja hifza, zasigurno, bilo je trenutaka kada ste razmišljali da odustane. Šta Vam je pomoglo da istrajate i, hvala Bogu, postanete hafiz?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Iskreno da vam kažem da nije bilo momenata kada sam razmišljao da prestanem. Bilo je, možda, malo opuštanja ili momenata kada sam zbog obaveza na poslu usporio sa učenjem stranica. A što se tiče istrajnosti da završim hifz, mislim da je to bilo prvenstveno Allahova milost, a možda i jedna moja karekterna osobina da rijetko kad odustajem kada nešto započnem da radim. Svakako, velika podrška bila mi je i porodica, prvenstveno moja supruga Sidika.

mizkalesija.ba: Nakon što ste naučili i posljednju stranicu, odnosno memorisali cijeli Kur'an, uslijedile su pripreme za polaganje ispita pred Komisom za hifz Rijaseta IZ u BiH. Koliko dugo su trajale pripreme i kako ste se pripremali za taj ispit?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Postoji određena procedura kada se prouči i memoriše posljednja stranica napamet pred muhaffizom. Osoba, tako sam i ja uradio, nakon toga treba proučiti pred muhaffizom svaki dan po jedan džuz (20 stranica), tako da u roku od trideset dana prouči napamet cijeli Kur'an, odnosno 30 džuzeva (toleriše se 2-3 dana više). Poslije toga slijedi odmor 2-3 dana, a nakon toga se uči svaki dan po 2 džuza. Tek nakon toga muhaffiz upućuje zahtjev komisiji za polaganje hifza u Sarajevo, tako da te pripreme traju od 45 dana do 55 dana.

mizkalesija.ba: Polaganje hifza je trajalo od 10. do 20. januara 2017. godine. Pred Komisijom za hifz ste proučili cijeli Kur'an za 11 dana. Dnevno ste pred Komisijom učili po tri džuza, odnosno 60 stranica Kur'ana?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Komisija za hifz u Sarajevu zahtjeva da kandidat prouči Kur'an za 15 dana da bi mogao steći status hafiza. Savjet od mog muhaffiza, Mirnesa ef. Spahića, mog kolege u Medresi, bio je da učim po 2 džuza dnevno, jer iz iskustva zna (ja sam mu 28. hafiz koji je završio hifz pred njim) da je tokom polaganja hifza vrlo važna koncetracija, redovan odmor i da u određenom periodu dođe do zamora što zna negativno uticati na polaganje hifza, tako da je optimalno učenje po 2 džuza (40 stranica). Tako sam i postupio. Prvih 5 dana sam učio po 2 džuza. Jedan od članova komisije mi je predložio da učim veći broj džuzeva, smatrajući da to mogu, a da vam pravo kažem i meni je bilo draže da prije završim. Sljedeći, šesti dan sam proučio 5 džuzeva, jedan dan 4, a ostatak po 3 džuza. Odmah da vam kažem da je bilo kandidata koji su proučili Kur'an za jedan dan.

mizkalesija.ba: Koliko znamo, posljednji hafiz iz Vukovija bio je hafiz Mehmed ef. Mulahalilović (1855-1935.). Ali, hafiz Mehmed rhm. je iz Vukovija Donjih. Je li Vam poznato je li kroz historiju bilo hafiza iz Vukovija Gornjih?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Istraživao sam o tome, ali nisam našao da je neko prije bio hafiz iz Vukovija Gornjih.

mizkalesija.ba: I za kraj, kada planirate hafisku dovu?

Hafiz Amir ef. Hodžić: Dovu, ako Bog da, planiram u srijedu, 27.decembra 2017. godine. Hafiska dova će biti u prostorijama (džamiji) pri Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh