Bosna i Hercegovina

Reisu-l-ulema posjetio Derventu, Bos. Brod i Bos. Kobaš

U subotu, 17. decembra, reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je bio u posjeti povratničkim džematima u Derventi, Bosanskom Brodu i Bosanskom Kobašu.

U pratnji cijenjenog reisu-l-uleme su bili banjalučki muftija dr. Osman Kozlić, direktor uprave za finansije Rijaseta Zejnil Rebihić, te šefa Kabineta reis-ul-uleme Rifat ef.Fetić. Visoku delegaciju Rijaseta su dočekali lokalni glavni imami i imami, kao i brojne džematlije.

U Derventi i Bos. Kobašu je reisu-l-ulema održao radni sastanak sa imamima i članovima izvršnih odbora Medžlisa. U Bos. Brodu se obratio džematlijama prigodnim vazom u džematu Kolibe Gornje, i održao radni sastanak sa imamima i članovima džematskih odbora i izvršnog odbora medzlisa
2 1

U svom obraćanju džematlijama u Bos. Brodu, reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović je prvo poselamio sve prisutne, a potom naglasio važnost džamije i da je ona ogledalo svih džematlija.

„Svi mi imamo svoje kuće, ali je džamija zajednička kuća svih nas, svih džematlija. Vjera nas uči da volimo jedni druge, da se držimo zajedno, da čuvamo rodbinske i komšijske odnose. Vjera nas uči da pazimo jedni druge, ali i da budemo dobri prema drugima.“, istakao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je posebno naglasio činjenicu da Islamska zajednica nastoji pomoći ljudima i da će ona uvijek biti uz povratnike i sve svoje džematlije. Također je napomenuo da održavamo dobre komšijske odnose sa pripadnicima drugih vjera, katolicima i pravoslavcima, spomenuvši primjer dženaze Jevreja koja je prolazila pored Poslanika, a.s., pa je on ustao iz poštovanja prema Jevreju.

Reisu-l-ulema je obećao pomoć Medžlisima i narodu Broda, Dervente i Kobaša, te realizaciju projekata koji će zaustaviti odlazak naroda sa ovih područja.

Nedim Botić

(www.islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh