Bosna i Hercegovina

Reisu-l-ulema predvodio dženazu zvorničkim žrtvama

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u četvrtak 1. juna, je klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop devet civila ubijenih u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

spraćaju devet zvorničkih žrtava, u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, prisustvovalo je nekoliko hiljada osoba. Podne namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Nakon podne namaza klanjana je dženaza i ukopani su Asim (Avdo) Buljubašić, Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, Šaha (Huso) Ajanović, Murto (Muzafir) Hajdarević, Meho (Ešef) Mustafić, Hasiba (Kadrija) Arifović, Hanifa (Salko) Hodžić. Najmlađa žrtva je Jasmin (Hasib) Smajić, koji je u trenutku ubistva imao 19 godina, a najstarija Fatima (Mustafa) Hodžić, ubijena u 76. godini.

Postavljeni su bašluci osobama koje su ranije ukopane kao NN osobe, a koje su nedavno identificirane. Radi se o Mehi (Ramo) Ahmetoviću, Hajrudinu (Jusuf) Jahiću i Muharemu (Halid) Kapidžiću.

Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein-ef. Kavazović koji je kazao da je sudbina žrtava sudbina svih nas, ono što je njih zadesilo trebalo je zadesiti sve nas.

„Ne možemo to zaboraviti. Moramo kroz sjećanja čuvati svoj narod. Moramo učiniti sve da se ovaj zločin, ovaj zloduh koji se bio nadvio nad našim narodom, više nikada ne ohrabri da svoje ruke pruži prema našem nevinom narodu. To treba biti zavjet i ovdje u Kalesiji i u Srebrenici, Prijedoru, Mostaru i na svakom drugom mjestu. U sebi treba voditi stalnu borbu sa vlastitim zlom koje se može roditi u ljudskoj duši. Ne dozvolite nikada da vi budete oni koji će svoju ruku dići na svog brata i sestru, bez obzira kako se zove, i bez obzira koje vjere bio. Svi smo djeca Ademova, Bog nas je sve stvorio i Njemu ćemo se svi vratiti. Vi porodice naših šehida, nađite snagu u svome srcu da oprostite ali nikada nemojte zaboravito ono što se desilo,“ kazao je reis Kavazović.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, rekao je da tijela nisu pronađena u masovnim grobnicama, po kojima je Zvornik poznat, nego u plitkim grobovima ili na površini terena.

Sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. nestalo je ukupno 1.976 osoba, a 1.542 su identificirane. U Zvorniku i okolini otkriven je najveći broj masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

Haris Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, kaže da se svake godine od aprila do jula organiziraju prigodne aktivnosti u znak sjećanja na ubijene. Centralni događaj obilježavanja je današnja dženaza.

(muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh