Iz naših džemata

Saopćenje za javnost Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Medžlis Islamske zajednice Kalesija je sastavni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao jedan od medžlisa koji djeluju pri Islamskoj zajednici.

Ustrojstvo Islamske zajednice je regulisano Ustavom IZ u BiH i u Ustavu su jasno definisane karakteristike džemata i džematskog odbora.

 

V. USTROJSTVO ISLAMSKE ZAJEDNICE

DŽEMAT

Član 34.

Džemat je osnovna organizaciona jedinica Islamske zajednice.

Odluku o formiranju džemata donosi Rijaset Islamske zajednice na prijedlog muftije.

Član 35.

Organi džemata su skupština džemata i džematski odbor.

 

Medžlis Islamske zajednice u svom sastavu broji 27 džemata; 23 na području Federacije BiH i 4 na području manjeg bh entiteta, na prostoru Opština Osmaci i Šekovići. U sastavu Medžlisa IZ Kalesija, a samim tim i Islamske zajednice, ne egzistira džemat Babina Luka niti džematski odbor Babina Luka. U sastavu džemata Kikači je i Babina Luka u kojoj je sagrađena džamija. Da bi određeno mjesto postalo džemat moraju se ispuniti određeni uslovi koji su propisani Ustavom IZ u BiH, te dozvolu za formiranje džemata donosi Rijaset Islamske zajednice na prijedlog muftije.

Iz svega navedenog, molimo savjetnika/e za medije općine Kalesija da u svojim tekstovima bude kristalno precizan kada piše o Islamskoj zajednici u BiH koja je neovisna i autonomna.

Problemi sa kojima se suočava Islamska zajednica, u ovom slučaju Medžlis IZ Kalesija, rješavaju se u institucijama Islamske zajednice; Medžlisu/Muftijstvu/Rijasetu.

Rješenje o formiranju džemata donosi Rijaset Islamske zajednice.

Iščitavanjem određenih dijelova Vašeg “izvještaja” pod nazivom “OPĆINA KALESIJA SA 3.000 KM POMAŽE UVOĐENJE GRIJANJA U DŽAMIJU U BABINOJ LUCI” može se razumjeti da za rješavanje određene problematike unutar Islamske zajednice nadležnost imaju određene općinske službe, što doživljavamo kao grubo uplitanje u rad Islamske zajednice i Medžlisa IZ Kalesija.

S poštovanjem,

Medžlis IZ Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh