Iz naših džemata

Serijal: Znamenita ulema Gornje Spreče – SMAJL ef. IMAMOVIĆ

Drugi miljanovački imam bio je Smajo (Alihodže) Imamović. Potom ga nasljeđuje njegov sin Smajl ef. Imamović, koji na toj dužnosti ostaje sve do 1954. godine.

 

Miljanovčani su još od osmanlijskoturskog vakta imali džamiju na Pašinom putu, nadomak naselja Gaj.

Jedan od imama ovog džemata bio je Alihodža, koji je u Miljanovce došao iz Fojnice, te je zapamćen kao imam u Miljanovcima iz doba turskoosmanlijske uprave u Bosni.

Drugi miljanovački imam bio je Smajo (Alihodže) Imamović. Obnašao je imamsku, hatibsku i mualimsku dužnost oko 40 godina.

Potom ga nasljeđuje njegov sin Smajl ef. Imamović, koji na toj dužnosti ostaje sve do 1954. godine. Smajl ef. Imamović smatra se najmarkantnijim imamom iz loze Imamovića.

Ahmed ef. Imamović i Fejz ef. Imamović, koji su službovali u Zvorniku odnosno Sarajevu, direktni su potomci Smajl-efendije a ova dvojica također su darovali nekoliko korisnih članova našoj Islamskoj zajednici, među kojima je najznamenitiji Dželal Imamović (bio predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini) i hafiz Jahija Imamović, daleko čuveni učač Kur'ana i dobar izvođač ilahija i kasida.

Dakle, od 1954. godine u Miljanovcima imame imami koji nisu iz familije Imamović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh