Bosna i Hercegovina

Sjećanje na dvojicu tuzlanskih alima: Besim ef. Čanić i Kemal ef. Bajramović ostavili su dubok trag u Medresi i Zajednici

Učenjem kelimei-tevhida, hatma dove i prigodnim obraćanjima u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli, u utorak 27. decembra ove godine, obilježena je deseta godišnjica od preseljenja na Ahiret dvojice tuzlanskih alima: Besim-ef. Čanića i Kemal-ef. Bajramovića.

U svome prigodnom obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, između ostaloga, kazao je da na sve one koji su u imanu i islamu Allah Uzvišeni čuva uspomenu, te da se djelo takvih ljudi do kraja svijeta uvećava. Naglasio je da su muderrisi Behram-begove medrese Besim-ef. Čanić i Kemal-ef. Bajramović preselili na Ahiret rano – na početku svojih četrdesetih godina, ali svi poduhvati naših generacija, kako u Islamskoj zajednici tako i šire, ukazuju na njihovo djelo. Istakao je da mi to sebi hoćemo dodatno da posvijestimo, jer je to važno za nas, radi naše nove pouke i novih saznanja. Govoreći o radu i djelovanju ovih alima istakao je da je samo jedan trun imana na ovome svijetu dovoljan za spas i milost Gospodara svjetova, zaželjevši da im Allah Uzvišeni za njihovo vjerovanje i djelovanje podari svoj spas i milost.

Ibadetima ovim povodom prisustvovalli su roditelji, supruge i djeca dvojice muderrisa, članovi Muftijstva tuzlanskog, glavni imami i imami, direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftijstva tuzlanskog, muderrisi i učenici Behram-begove medrese u Tuzli, te rodbina i prijatelji.

Besim-ef. Čanić rođen je 22. juna 1964. godine u Donjim Raincima, općina Kalesija. Energija, entuzijazam i kreativnost koji su ga krasili obilježili su njegov život i njegove napore koje je ulagao za dobrobit muslimana. Njegova smrt je bila veliki gubitak za Islamsku zajednicu u BiH. Preselio je na Bolji svijet u srijedu 12. jula 2006. god. Iza njega je ostala supruga i četvero djece.

Kemal-ef. Bajramović je rođen 11. jula 1962. godine u Gradačcu. Bio je jedan od najboljih poznavalaca arapskog jezika, posebno u pogledu prevođenja na naš jezik, jer je bio i vrsni poznavalac bosanskog jezika. Na Ahiret je preselio 7. marta 2006 godine. Iza njega je ostala supruga i troje djece.

Obojica su ukopani alimskom mezarju u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

(www.muftijstvotz.ba)

rhm. Besim ef. Čanić (1964-2006.)

Besim ef. Čanić rođen je 22.6.1964. godine u Raincima Donjim, Kalesija. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, te diplomirao na Pedagoškom fakultetu Univerziteta El-Ezher u Kairu (1989), Odsjek etika i pedagogija. Bio je v.d. glavnog imama u Bijeljini, imam u Konjicu i u Tuzli.

12-rahmatli-besim-ef-canic

Od 1992. godine bio je sekretar i zamjenik muftije Husein ef. Kavazovića.

Pedagog i predavač u Behram-begovoj medresi u Tuzli bio je od samog njenog reaktiviranja 1993. godine.

Pripadao je mladoj generaciji kalesijske / tuzlanske uleme koja je sebe ugradila u obnovu zapuštenog vjerskog života u gradu na Jali, koji je doživio pravu renesansu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i nakon nje.

Začetnik je Agencije za certificiranje halal proizvoda.

Njegov inovativni duh uklapao se u okvire dopuštenosti u islamu. Nije se plašio prepreka na putu ostvarenja svojih ciljeva. Mnoge od zacrtanih ciljeva je i postigao.

Uz čelništvo u Upravnom odboru Behram-begove medrese i profesorski angažman na predmetu Pedagogija sa didaktikom, Besim ef. Čanić volio je i pisati i prevoditi djela s arapskog jezika. Objavio je dvije knjige u prijevodu s arapskog jezika: Put Allahu Ahmeda Behdžeta, i Mevdudijevo djelo Sistem života u islamu. Ovim Mevdudijevim djelom, to je sasvim jasno, želio je muslimanima Sjeveroistočne Bosne, i ne samo njima, pokazati kako treba organizirati život u islamu, i to svoje nastojanje, za pune 42 godine svoga kratkog dunjalučkog života, dobrim dijelom uspio je i ostvariti.

Nakon duge i teške bolesti, preselio je na bolji svijet 12.7.2006. godine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh