Bosna i Hercegovina

Studijsko putovanje u Tursku u organizaciji Udruženja ilmijje BiH

Od 16. do 25. februara 2018. godine Glavni odbor Udruženja ilmije IZ u BiH organizirao je studijsko putovanje u Republiku Tursku. Imami sa područja cijele Bosne i Hercegovine imali su priliku da se upoznaju sa ljepotama i znamenitostima Edirna, Istanbula, Ankare i Konje.

Obišli su sve značajnije znamenitosti u pomenutim gradovima, a posebno važna je i činjenica da su imami tokom ovog dužeg, ali ugodnog putovanja, imali priliku za međusobno upoznavanje i druženje.

Potpredsjednik Glavnog odbora Udruženja Mehmedalija ef. Čandić, predsjednik Skupštine Udruženja Vehid ef. Arnaut i sekretar Glavnog odbora Sadžid ef. Ramić u ime organizatora su se potrudili da imami imaju bogat i edukativan sadržaj na ovom putovanju zajedno. A tu je i tradicionalno tursko gostomprimstvo i poseban odnos prema musafiru naših domaćinima u svim turskim gradovima.

Nakon prolaska kroz Srbiju i Bugarsku, imami su posjetili Edirne i Selimije i Ulu džamiju, koje dominiraju gradom. Uslijedio je dolazak u Istanbul i smještaj u prelijepi internat Emin Sarač medrese na Bašakšehiru. Narednog dana uslijedio je put u Konju. Prvo odredište u ovom prelijepom gradu je bio Gradski kulturni centar, gdje su imami imali priliku upoznati se sa vjerskim i kulturnim naslijeđem ovog znamenitog grada, uz zikr i ples derviša – sema. Imami su posjetili turbe i spomen-obilježje koje je općina Meram podigla u čast Bošnjaka r. Abdullaha Bosnevija te turbe i džamiju šejha hz. Sadreddina Konjevija. Nezaobilazno u Konji je turbe i džamija hz. Mevlane kao i džamija r. Alije Izetbegovića, Azizije, Selimiye i hadži Veyiszade.

Dr. Ali ef. Akpinar, muftija Konje, upriličio je prijem za goste upoznavši ih sa vjerskim životom na ovom muftijstvu, koje ima preko 3500 džamija. Prijem i ručak imami su imali i u počasnom konzulatu BiH u Konji gdje su se susreli sa Bošnjacima koji žive i rade u ovom gradu.

Ponovo je uslijedila vožnja brzim vozom od Konje do Ankare, gdje je prva destinacija bio kompleks čaršije i džamije Hadži Bajram Velija. Prijem i ručak za imame organizirala je Fondacija Yeni Dunya. Imami su uživali u obilasku ankarskih džamija i muzeja, a poseban doživljaj je bio posjetiti Beštepe Millet džamiju i Kongresni kulturni centar. Imami su obišli i spomen-park šehidima i ubijenim u Srebrenici, kog je podigla općina Kečioren, jedna od najvećih gradskih općina u Ankari 2013. Godine. Načelnik ove općine Mustafa Ak za goste iz BiH upriličio je svečani ručak u prestižnom Turskom kulturnom centru Estergon.

Krajnje odredište ovog prelijepog putovanja bio je ponovo Istanbul, gdje su se imami najduže i zadržali. Pored prelijepih i monumentalnih džamija: Sulejmanije, Sultan Ahmedove – Plave, Aya Sofije, Ejubije, Bajazitove, Sultan Fatihove i mnogih drugih džamija, imami su posjetili i izletište Čamlidžu, Dolmabahče saraj, Miniaturk, Panorama Fatih muzej i turbe Mehmed paše Sokolovića. Nezaobilazna je bila vožnja brodom na Bosforu i uspon žičarom na uzvisinu Pjer Lotti u četvrti Ejub. Imami su imali prijem i svečanu večeru kod gradonačelnika Istanbula, kao i u Fondaciji Maarif. Za ovo prelijepo desetodnevno putovanje i druženje imama zaslužni su Glavni odbor Udruženja ilmije IZ u BiH, Fondacija Maarif, Udruženje Fact kao i Vakuf Ilim yayma cemiyeti, koje je osiguralo smještaj u svojim domovima.

Edin Spahić

(Ilmijja.ba)

Sa područja Medžlisa IZ Kalesija u Tursku su putovali Suad Tabalović, Nevres Fatić i Almedin Mujanović. Glavni odbor Udruženja ilmijje je, pored imama i članova Udruženja, putovanjem u Tursku nagradio i članove reprezentacije Udruženja ilmijje BiH u malom fudbalu, koji su u proteklom periodu dostojno predstavili Udruženje na sportskom polju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh