Iz naših džemata

Tribinom za mlade upotpunjene aktivnosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti

Od 28. februara do 4. marta, organizacijom kulturno-vjerskih programa i svečanosti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U utorak, 28. februara, uličnim performanskom učenika OŠ Kalesija i MSŠ Kalesija otpočelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nakon toga program je nastavljen odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji. U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija održana je svečana sjednica OV Kalesija. Također, u prostorijama BKC-a otvorena je izložba „Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnost”.

Imami Medžlisa IZ Kalesija u utorak, 28. februara, prije podne-namaza obišli su šehidsko mezarje u Kalesiji Gornjoj. Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa proučen je Jasin i poklonjena hatma pred duše šehida. Hatmu su proučile članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija.

U petak, 3. marta, u džematu Šeher upriličen je historijski čas koji je održao prof. dr. Sead Selimović, sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli. Prof. Selimović je govorio o historijskom kontinuitetu opstojnosti Bosne i Hercegovine, važnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti i šta ovaj datum predstavlja za Bosnu i Hercegovinu i narode koji u njoj žive. Historijski čas organizovan u saradnji sa BZK Preporod Osmaci.

U subotu, 4. marta, u džematu Prnjavor organizovana je Tribina za mlade na kojoj je predavanje o Danu nezavisnosti održao Idriz Memić, profesor historije u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Tribinom za mlade, koju je organizovala Mreža mladih Medžlisa IZ Kalesija, upotpunjene su aktivnosti povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh