Iz naših džemata

U džematu Kikači proučene ikrar dove za buduće hadžije

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž odlazi 1680 hadžija, a među njima će sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kalesija biti 34 osobe koje će posjetiti sveta mjesta i obaviti petu islamsku dužnost, a koji su se za odlazak na hadž prijavili preko Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

U džematima iz kojih su buduće hadžije posljednjih dana uče se ikrar dove. Ikrar dova je obznana da čovjek ide na hadždž. To je dobrovoljni pristanak da se bude drukčiji, da se bude hadžija. Ikrar znači pristanak. Pristajem, govore naše hadžije, biti primjer iskrenog, radinog čovjeka, biti primjer dobrog muža, oca, sina, pristajem biti primjer dobre majke, supruge, kćerke, pristajem biri dobar komšija, džematlija, pristajem biti prepoznatljiv u društvu po dobru. Želim čin hadždža nositi ponosno. Hadž dakle čovjeku omogućava preokrenuti životnu stranicu i početi život na drukčiji, vjernički način. Hadž je čovjekovo novo rađanje jer je on nakon hadždža jednak novorođenčetu po griješnosti.

U džematu Kikači prvo je proučena dova za Sakić Ibrahima. Drugog dana mjeseca augusta u džamiji pomenutog kalesijskog naselja proučena je ikrar dova za Sakić Hasiju i Sakić Lutviju, a 4.augusta za budućeg hadžiju Ismeta Đedovića.

Ikrar dove su pune emocija kako za budućeg hadžiju tako i sve prisutne koji sa dovom upućenom Allahu, hadžiji žele sretan put. Obaviti petu islamsku dužnost želja je svih vjernika. Prema riječima hadžija vidjeti Mekku i Medinu osjećaj je neopisiv.

Program ikrar dova u džematu Kikači pripremile su članice hora EL-Aziz.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh