Iz naših džemata

U džematu Rainci Donji promovisano 8 novih svršenika hatme Kur'ana

U posljednje vrijeme u džematima širom Bosne i Hercegovine pa tako i na području Medžlisa IZ Kalesija, organizovani su kursevi učenja arapskog pisma za odrasle. Većina starijih polaznika ispuni svoj cilj, i postane svršenik hatme Kur'ana Časnog. Nedavno je u džematu Rainci Donji promovisano 8 svršenika hatme.

Svršenici hatme: Hana Avdić, Enver Požegić, Hasiba Požegić, Hatidža Požegić, Mevlija Požegić, Samira Sinanović, Razija Suljkanović, Selmir Suljkanović.

Nakon učenja Kur'ana uručene su diplome o završenoj hatmi i čestitanje polaznicima na velikom trudu kojeg su uložili na putu učenja Kur'ana.

O vrijednosti učenja Kur'ana govore mnogi hadisi.

U Buharijinom Sahihu bilježi se od Osmana b. Affana, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an – poduči se Kur'anu – a zatim druge podučava njemu.

Tirmizi bilježi od Abdullaha b. Mes'uda, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko prouči harf iz Allahove Knjige, njemu pripada dobro djelo koje se vrednuje do deset puta. Ja ne kažem da je ‘elif-lam-mim’ jedan harf, već je elif harf, lam je harf i mim je harf.”

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh