Iz naših džemata

U džematu Šeher održana bajramska akademija: Završena manifestacija “Dani povratka 2017” (Foto/Video)

Sinoć, 3. septembra 2017. god., odnosno trećeg dana Kurban-bajrama, svečanom bajramskom akademijom koja je održana u Domu Kulture u Šeheru završena je manifestacija “Dani povratka 2017”.

U sastavu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija je 27 džemata koji se teritorijalno prostiru na oba bh entiteta i na tri općine. Na prostoru manjeg bh entiteta su džemati Šeher, Caparde, Mahala (Osmaci) i Papraća (Šekovići), a ovi džemati se počesto nazivaju i povratnički. Naime, prije 21 godinu Bošnjaci su se vratili svojim porušenim kućama i krenuli su u obnovu svojih porušenih ognjišta. Kako su se obnavljale porušene kuće tako se razvijao i vjerski život u ovim mjestima.

S ciljem i željom da se ne zaboravi i da u trajnom sjećanju ostane spomen na ove teške dane organizuje se manifestacija koja nosi simboličan naziv “Dani povratka”. Ove godine u svim povratničkim džematima, koji teritorijalno pripadaju Opštini Osmaci, organizovani su razni sadržaji u okviru manifestacije.

Prije dvadesetak dana otpočela je manifestacija “Dani povratka 2017”, a sportsko, kulturno-vjerski sadržaji u okviru ove manifestacije održavali su se u povratničkim džematima: Caparde, Mahala i Šeher. Na Mahali je 18. augusta, u okviru manifestacije, održan turnir u malom fudbalu i mevludska svečanost, a u Hajvazima je 20. augusta održana predstava za djecu “Bosanska bajka”, dok je centralna svečanost manifestacije “Dani povratka 2017” bila na dovištu “Pašin put – Orlić”, koja se održala 19. augusta. Sinoćnjom bajramskom akademijom u džematu Šeher okončana je manifestacija koja je imala za cilj podsjetiti na teške dane, na dane povratka svojim porušenim kućama, na dane borbe za opstanak na svojim ognjištima.

Generalni pokrovitelj manifestacije “Dani povratka 2017” je Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice na čijem čelu je dr. Edin Ramić, a manifestaciju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Kalesija i BZK “Preporod” Osmaci.

U Domu kulture u Šeheru sinoć je održana bajramska akademija u izvedbi hora Nuru Ayni, a akademija je otpočela učenjem Kur'ana od strane Nahle Mujanović. Akademiju je svojim nastupima uljepšao akademski glumac Nermin Hodžić, koji je kazivao stihove o Bosni, a Mustafa Isaković, poznati učač Kur'ana i interpretator ilahija, bio je gost na sinoćnjoj akademiji. Mustafa Isaković je premijerno izveo i kasidu “Devet heroja” koja govori o devet šehida Bosne.

Na kraju svečanosti predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, dr. sc. Muhamed Alić, ispred Medžlisa Islamske zajednice Kalesija uručio je “Plaketu za nemjerljiv doprinos u razvoju vjerskog života u povratničkim džematima” glavnom imamu Medžlisa IZ Kalesija, Enveru ef. Aliću, dok je “Povelja dovišta Pašin put – Orlić” ove godine dodijeljena Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice na čijem čelu je dr. Edin Ramić.

Prije zatvaranja manifestacije “Dani povratka 2017” prisutnima se obratio i ministar, dr. Edin Ramić, koji je u svom obraćanju istakao bitnost zajedništva i važnost sjećanja na teške dane iz prošlosti zarad bolje i ljepše nam budućnosti.

Manifestacija “Dani povratka 2017” okončana je učenjem kur'anskih ajeta koje je proučio Mustafa ef. Isaković.

Bajramska akademija, džemat Šeher, 3.09.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh