Iz naših džemata

U džematu Seljublje održana mevludska svečanost povodom Lejletu-l-Miradža

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine, između akšama i jacije, u džematu Seljublje održana je centralna vjerska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom mubarek noći Lejletu-l-Miradža.

Nakon akšam-namaza kojeg je predvodio hfz. Husejn ef. Smajić, prisutnima se obratio mjesni imam, Damir ef. Požegić, te je u svom obraćanju uputio selame i zaželio dobrodošlicu svima koji su se odlučili da noć miradžsku provedu u džamiji u Seljublju.

Poslije uvodnog obraćanja mjesnog imama uslijedio je mevludski dio svečanosti. Imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija su učili mevludske stihove koje je napisao Salih Gašević a koji govore o nebeskom putovanju Muhammeda, a.s.

O nebeskom putovanju Muhammeda, a.s., o njegovom uzdignuću, govorio je na kraju svečanosti i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić. U svom vaz-i nasihatu, Enver ef. Alić, istakao je bitnost konstantnog našeg uzdizanja izvan ovovremenskih okvira i stalnog našeg približavanju Allahu. “Muhamed, a.s., je u noći Miradža bio uzdignut i duhovno i tjelesno. Naše uzdignuće danas je moguće duhovno i na tome mi svi moramo poraditi. Džemat Seljublje sa svojim imamom se duhovno uzdigao a dokaz tome su rezultati na nedavno održanom mektebskom takmičenju na kojem su vaš imam, Damir ef. Požegić, i mekteblija iz vašeg džemata, Samra Hadžić, osvojili treće mjesto u kategoriji opće poznavanje islama-mlađi uzrast. Danas, na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog, naš predstavnik Revda Hodžić, osvojila je prvo mjesto u kategoriji kiraet-stariji uzrast. Ovo su vaša i naša duhovna uzdignuća kojima treba da stremimo. Naše svaklodnevno uzdignuće su naši namazi i njih svi mi ljubomorno čuvajmo. Budimo narod sedžde i namaza, narod koji se duhovno uzdiže molitvom i dobrim djelima!”, zaključio je svoje obraćanje glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Na kraju svečanosti tradicionalno je proučena dova, a nakon toga se klanjala jacija-namaz. Zajednički, u džematu, svi prisutni su kroz namaz pokušali doživjeti svoj miradž.

Galerija slika

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh