Iz naših džemata

U Kalesiji obilježen Svjetski dan hidžaba: Naza Salkić mahramu nosi skoro 30 godina

U džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici danas (2.2.2019. god.) je obilježen Svjetski dan hidžaba. U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održano je predavanje. O hidžabu, izazovima i ljepoti nošenja mahrame govorila je Mihreta Okanović.

Salkić Naza, uposlenica Behram-begove medrese hidžab nosi od 1990. godine. Iako je u teškim ratnim godinama nosila mahramu, kaže da nije imala većih problema. Za svoju sigurnost najviše se plašila kada su pješke krenuli na slobodnu teritoriju. Nekoliko puta je ostajala iza kolone jer je vodila tetku sa sobom. S obzirom da je pokrivena plašila se da će privući pažnju, jer nažalost znamo šta se ženama muslimankama dešavalo tih ratnih godina. Na svu sreću ni tada nije imala problema, osim kasnije u Tuzli gdje je slušala malo lošije komentare na koje se nije obazirala. Tih godina, Naza nije imala puno mahrama. Jednu mahramu je dobila na poklon i nju je prala pa čekala da se osuši kako bi je stavila. Danas je situacija drugačija. Na svu sreću mnogo je butika za pokrivene žene.

Mahrama je štit i ukras žene, česti su opisi u tekstovima o hidžabu. Da je tako potvrdila je i naša sagovornica. Kaže da jojje mahrama bila štit u postratnim godinama. Izgubila je muža, braću i mnogo druge rodbine. Nije imala takvu vrstu zaštite, pa je je mahrama, način odijevanja i ponašanja štitila od nekih loših komentara, jer su je gledali sa poštovanjem. Kada bi se vratila na početku svog puta, Naza kaže da bi dosta ranije stavila hidžab.

Prvi februar se na Zapadu od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

I u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici danas je obilježen Svjetski dan hidžaba. U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održano je predavanje. O hidžabu, izazovima i ljepoti nošenja mahrame govorila je Mihreta Okanović.

Ženama sa hidžabom posvetili smo i novo izdanje emisije Sasvim (ne)obične priče koje ćemo na programu NEON Televizije emitovati u utorak u 19:00 sati.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh