Iz naših džemata

U noći Lejletul-berata održana promocija knjige “Hanefijski fikh”

U ponedjeljak, 30. aprila 2018. godine / 14. ša'bana 1439. god. po H., u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, u noći beratskoj, održana je promocija knjige “Hanefijski fikh”.

Lejletul-berat u Takvimu IZ u BiH, odnosno petnaesta noć hidžretskog mjeseca ša'bana, označena je kao mubarek noć koja nas podsjeća na skori dolazak mjeseca ramazana. Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Kalesija je u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji organizovao promociju knjige “Hanefijski fikh” autora Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija.

Nakon akšam-namaza prisutnima su se obratili Bilal ef. Husić, imam džemata domaćina sinoćnje svečanosti, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić. Bilal-ef. je ukratko opisao značaj Lejletul-berata kao blagoslovljene noći a glavni imam Medžlisa IZ Kalesija održao je kraći predramazanski vaz-i nasihat.

Poslije obraćanja domaćina uslijedila je promocija knjige “Hanefijski fikh” autora Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija. O navedenom djelu su govorili mr. Esnaf ef. Imamović i prof. Jusuf ef. Džafić, koji je preveo navedeno djelo.

Promotori su u svojim kazivanjima o djelu istakli da je “Hanefijski fikh” od Šurunbulalija jedno od temeljnih djela u fikhskoj nauci u hanefijskom mezhebu.

Na kraju sinoćnje svečanosti Medžlis Islamske zajednice Kalesija je musafirima-promotorima uručio zahvalnice i knjige koje opisuju Medžlis IZ Kalesija.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh