Iz naših džemata

U noći miradžskoj održana vjerska svečanost i promocija knjige o Salahuddinu i povratku u Jerusalem

Večeras, 2. aprila 2019. godine / 26. redžeba 1440. godine po Hidžri, u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici održana je vjerska svečanost povodom Lejletul-Miradža i promocija knjige “Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem”.

Mubarek-noć miradžska, o kojoj i Kur'an govori, u islamskoj terminologiji označava noć u kojoj je Allah, u jednom času noći, preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki. U ovoj mubarek-noći Allah je Muhammeda, a.s., preveo iz Mekke u Jerusalem, nakon čega je Poslanik uzdignut kroz sedam nebeskih svodova i doveden do Sidretul-Munteha. Tu noć je Muhammed, a.s., s Allahom razgovarao bez posrednika.

Povodom Lejletul-Miradža Medžlis Islamske zajednice Kalesija organizovao je vjersku svečanost u okviru koje je održana i promocija knjige Odgoj Salahudinnove generacije i povratak u Jerusalem. Svečanost je održana između akšama i jacije u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Dubnica Muhamed ef. Burić, a glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić uputio je miradžsku poruku. Hor Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija učenjem prigodnih kasida, te Muamer ef. Kamerić učenjem mevludskih stihova o Miradžu, uljepšali su svečanost.

Prevodioci knjige Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem, Jusuf ef. Džafić i mr. hfz. Edin ef. Dedić, govorili su o navedenom djelu kao i osobinama i vrlinama generacije koja je prije 1.000 godina oslobodila Jerusalem, odnosno Hram daleki u koji je Allah preveo Svoga roba u noći miradžskoj.

Svečenost povodom miradžske noći završila se pred jaciju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh