Iz naših džemata

U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija upriličeno druženje za buduće hadži-hanume (Foto)

U petak, 19. jula, nakon ikindije održan edukacijski seminar i druženje sa hadži-hanumama koje će ove godine obaviti hadž.

Mevla Karabegović iz Križevića sa adresom boravka u Americi ove godine prvi put obavit će petu islamsku dužnost. Želja joj je bila na put ka Mekki i Medini krenuti iz Bosne i Hercegovine. Novac za uplatu poslala je bratu. Kada je brat uplatio za hadž i nazvao ju da joj to saopšti, kaže da nije mogla vjerovati. Plakala je od sreće. Emocije koje su je preplavile nemoguće je objasniti.

Mevla je jučer bila prisutna i na druženju za hadži-hanume upriličenom od strane Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija. Na druženju su hadži-hanume koje su već obavile hadž prenijele svoja iskustva a korisne savjete prisutnima je udijelila Sidika Hodžić. Hadži-hanuma, profesorica Sidika je budućim hadži-hanumama kazala koje lijekove trebaju ponijeti, šta od odjeće i obuće je najpotrebnije. A najvažnije je, kaže Hodžić, ponijeti sabur.

“Najbitnije je, ne svaku minutu, nego svaku stotinku da iskoriste na tom svetom mjestu. Allah najbolje zna, ali mi ne znamo koliko puta ćemo imati priliku biti tu. Mene je počastio da budem 5 puta, neko je više, a neko će možda samo jednom. Međutim, svaku minutu, sekundu treba iskoristi zbog onoga zbog čega su došli a to je da izvrše obrede po propisu, da posjete sva moguća mjesta. Obavezno da poselame Poslanika, da vide gdje se nalazi njegov kabur, mjesto u Poslanikovoj džamiji koje se naziva Revda što znači bašča u Džennetu”-dodala je Hodžić.

Druženje za buduće hadži-hanume samo je jedna od aktivnosti organizovanih od strane Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija.

“Zahvaljujemo se našim hadži-hanumama koje će ove godine obaviti petu islamsku dužnost, što su se odazvale pozivu. Druženje je zaista bilo emotivno, bilo je i suza i smijeha. Hvala i našoj Sidiki što je podijelila korisne informacije i savjete prisutnima. Da Allah svima koji će ove godine obići sveta mjesta ukabuli i primi ibadete”, kazala je Emina Krajinović Bukvarević ispred Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija.

Buduće hadži-hanume su zahvalne organizatoricama na upriličenom druženju i poklonima, ističući da će im savjeti itekako koristiti. Mnogo toga nisu znale, nisu znale šta ponijeti od lijekova, jer klima je dosta drugačija te se treba opskrbiti sa vitaminima i potrebnim kremama.

Druženje održano u divanhani Medžlisa IZ Kalesija prvo je ovakvog tipa održano u Kalesiji.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh