Iz naših džemata

U predbajramskim danima održane kulturno-vjerske svečanosti i sportsko-zabavni sadržaji u okviru manifestacije “Dani povratka 2018” (Foto)

Od 17. do 19. augusta u povratničkim džematima održane su kulturno-vjerske svečanosti i sportsko-zabavni sadržaji čime je nastavljena manifestacija “Dani povratka 2018”.

U danima vikenda pred Kurban-bajram, od 17. do 19. augusta, u povratničkim džematima Šeher, Caparde i Mahala, džematima koji se nalaze na prostoru manjeg bh entitetata a koji gravitiraju pri Medžlisu IZ Kalesija, održane su kulturno-vjerske svečanosti i sportsko-zabavni program.

Održavanjem vjersko-kulturno svečanosti u džematu Šeher, 17. augusta, nastavljena je manifestacija “Dani povratka 2018”. U džamiji u džematu Šeher prigodno predavanje, sa sjetom na dane kada su se džematlije ovog džemata vraćale svojim kućama, održao je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. Izvođenjem prigodnih kasida o šehidima i našoj domovini svečanost su uljepšali imami Medžlisa IZ Kalesija. Stihove i zapise o Bosni kazivao je akademski glumac, Nermin Hodžić.

Dan nakon održavanja vjersko-kulturne svečanosti u džematu Šeher, u subotu, 18. augusta održana je vjersko-kulturna svečanost u džematu Caparde, odnosno u mektebu u Kusonjama. S razlogom je odabrano naselje Kusonje, jer su u ovom mjestu Bošnjaci pretrjeli ogromna stradanja. Kako je u svom obraćanju istakao domaćin, Sanel Lokmić, Kusonje su do početka agresije brojale 392 stanovnika, sa približno 80 domaćinstava. 1. juna 1992. godine, odvedeno 63 muškarca i dječaka u koncentracione logore; prvo Sušica, a kasnije Batković. 1.juna 1992. godine, u Kusonjama je ubijeno 13 Bošnjaka, a žene i djeca autobusima deportovani prema Kladnju. U Kusonjama je bilo 38 žrtava,od kojih je najmlađi bio Hrustić Dževahir sa 10 godina, a najstarija Muminović Fata sa 92 godine.

Sjećanje na teške dane stradanja, kao i dane povratka, kod mnogih u Kusonjama izmamilo je uzdahe sjete i sjećanja na teška vremena. Vjersko-kulturna svečanost u Kusonjama održana je pred podne-namaz, a učenjem dove i klanjanjem podne-namaza završen je predviđeni program.

U nedjelju, 19. augusta, na sportskom poligonu na Mahali održan je sportsko-zabavni program u okviru kojeg je odigran malonogometni turnir “Muradif Alić i šehidi Mahale”. Tradicionalni turnir, koji nosi naziv po čovjeku koji je stradao od posljedica rana premlaćivanja prilikom povratka 1996. godine, otpočeo je u 15.00 sati. Na turniru je učestvovalo 7 ekipa a pobjednik turnira je ekipa “Tehnoplan” koja je u finalu bila bolja od ekipe “Zux-4”.

U sklopu turnira odigrana je revijalna utakmica između veterana Mahale i veterana Zux-4.

Tokom odigravanja utakmica sportsko-zabavni program na Mahali uljepšan je sa izvođenjem nekoliko sevdalinki, a poslije zavreštak finalne utakmice upriličeno je narodno veselje uz tradicionalna narodna kola.

Manifestacija “Dani povratka 2018” se završava svečanom bajramskom akademijom, koja će se održati sutra, petak, 24. augusta, na sportskom poligonu na Mahali, sa početkom u 20.00h, nakon akšam-namaza.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane na bajramsku akademiju koja će se održati na Mahali, 24. augusta, na dan povratka.

“Dani povratka 2018”, vjersko-kulturne i sportsko zabavne svečanosti, 17-19.8.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh