Iz naših džemata

U Sajtovićima, džemat Šeher, sagrađeno šehidsko spomen obilježje (Foto)

Danas, trećeg dana Kurban-bajrama, 23. augusta, u naselju Sajtovići, džemat Šeher, upriličena je vjerska svečanost povodom završetka radova na izgradnji šehidskog spomen obilježja.

Prije podne-namaza u džematu Šeher, naselje Sajtovići, održana je vjerska svečanost povodom završetka radova na šehidskom spomen obilježju. Vrijedni mještani ovog naselja su izgradili spomen obilježje na kojem su uklesana imena 11 šehida iz Sajtovića.

Vjerski program, koji se sastojao od učenja Jasina pred duše šehida i izvođenja prigodnih kasida, otpočeo je 12.15. U okviru programa prisutnima su se obratili imam džemata Šeher, Rijad ef. Sakić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, kao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, dr. Edin Ramić.

Navedeni govornici su u svojim obraćanjima istakli važnost sjećanja prošlih vremena, kako nam se u sadašnjosti a i budućnosti ne bi ponovili teški dani našeg stradanja.

Nakon klanjanja podne-namaza podizanjem zastave sa šehidskog spomen obilježja okončan je vjerski program koji je bio upriličen povodom završetka radova. Mještani Sajtovića su ukazali čast ministru Ramiću da on podigne zastavu, a ministar je tu čast podijelio sa dvojicom stanovnika ovog mjesta; Ibrom Jahićem, inicijatorom izgradnje šehidskog spomen obilježja, i Midhatom Jahićem, zlatnim ljiljanom iz Sajtovića.

Poslije završetka programa vrijedni mještani Sajtovića su za sve goste i sve prisutne pripremili ručak uz bajramsku baklavu.

Šehidsko spomen obilježje, Sajtovići, 23.8.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh