Iz naših džemata

U susret Bajramu: Održana (pred)bajramska akademija (Foto)

Noć uoči Kurban-bajrama, u subotu 10. augusta, koncertom duhovne muzike u izvedbi Grupe “Rejjan” iz Sarajeva najavljen Kurban-bajram.

Kurban-bajram je blagdan u kojem se prinose kurbani kao spomen na Ibrahima, a.s. S obzirom da je u danima Kurban-bajrama mnogo obaveza oko zbrinjavanja kurbana, te čuvanje naših adeta, tradicije i običaja putem obilaženja rodbine i prijatelja, Medžlis IZ Kalesija kao organizator Akademije odlučio je da se ona održi noć uoči Kurban-bajrama.

Akademija je otpočela nakon akšam-namaza učenjem kur'anskih ajeta koji govore o mubarek odabranim danima u kojima se obavlja hadž. Na početku programa prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa IZ Kalesija Ibrahim Aljić, te gosp. Mujo Tosunbegović šef kabineta načelnika općine Kalesija. Predsjednik Medžlisa IZ Kalesija uputio je riječi selama i dobrodošlice, te se zahvalio Grupi “Rejjan” iz Sarajeva koja se odazvala na poziv i svojim nastupom uljepšala predbajramsku noć, a gosp. Mujo Tosunbegović prenio je selame općinskog načelnika gosp. Seada Džafića, zaželjevši sretne i berićetne predstojeće bajramske mubarek-dane.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je prvi dio programa u kojem je Grupa “Rejjan” izvela nekoliko ilahija i kasida popraćenih duhovnom muzikom za koju su zaslužni članovi Grupe, koji su svojom izvedbom potvrdili naziv Akademije “Kad tekbiri zažubore”. U vreloj augustovskoj noći Kalesijom su “žuborili” milozvučni zvukovi flauta, violine, klavijature, tarabuka i ostalih instrumenata. Specijalni gost na Akademiji bio je Asmir Mehmedović, nekadašnji član Hora “Nuru ajni” iz Kalesije, koji se trenutno nalazi na privremenom radu u inostranstvu. Upravo se jedan dio obraćanja glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija odnosio na našu dijasporu koja je svojim prisustvom uveličala Akademiju. “Dijaspora naša, njegujte i nadalje svoje muslimanskobošnjačke korijene, jer ni drvo bez korijena u našim parkovima i našim baščama ne napreduje”, kazao je Enver ef. Alić, te svim prisutnima zaželio sretne mubarek-dane Bajrama, da ih provedu u veselju i radosti, u krugu svojih porodica i prijatelja.

Poslije obraćanja i bajramske poruke glavnog imama uslijedio je drugio dio Akademije u kojem su članovi Grupe “Rejjan” proučili mevludske stihove “Rođenje Poslanika” na njima svojstven način. Vrhunac večeri bio je performans Rafida Subašića, koji je sevdalinkama obveselio kalesijsku publiku a koja je to nagradila aplauzima.

Akademija se održala na platou ispred BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji, a Akademiji je prisustvovao i dr. Edin Ramić, ministar pri Vladi FBiH, sa svojim saradnicima. Akademija je organizovana u suorganizaciji sa JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija i općinom Kalesija. Moderator programa bio je akademski glumac Nermin Hodžić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh