Bosna i Hercegovina

U Tuzli promovirana fotomonografija „Srebrenički put pakla 1995-2015“

Promocija fotomonografije „Srebrenički put pakla 1995-2015“ autora Ahmeda Bajrića Blicka, fotoreportera „Dnevnog Avaza“, održana je 30. novembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Bajrićeva fotomonografija sadrži više od 1.000 fotografija nastalih u vrijeme Genocida u Srebrenici i izlaska preživjelih Srebreničana na slobodnu teritoriju, te fotografije nastale u toku traženja nestalih, prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, s otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima, u vrijeme organizacije kolektivnih dženaza, komemoracija i posjeta ličnosti i zvaničnika Memorijainom centru i drugih događaja. Kao prilog, uvršteno je i 1.600 fotografija žrtava, te kompletan spisak imena 8.372 žrtve Genocida u Srebrenici.

Na promociji su o ovom djelu govorili novinarka “Dnevnog avaza” Almasa Hadžić, liječnica u ratnoj bolnici u Srebrenici Fatima Klempić-Dautbašić, bivši komandant 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić, donedavni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i sam autor Ahmet Bajrić,a prigodnu besjedu je održao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Moderator promocije bio je Hazim Karić, urednik Fotomonografije.

Bajrić je jedini fotograf koji je zabilježio dolazak Srebreničana u Nezuk.

„Teško je bilo gledati te ljude. Za neke od njih se i danas pitam kako su uspjeli doći, jer su bili u jako lošem stanju. Kasnije, kada sam došao do hotela u kojem su bili novinari iz raznih agencija širom svijeta, oni su bili iznenađeni onim što sam imao. Uzeli su moje fotografije i čini mi se da nije bilo novina koje tada nisu objavile neku od tih fotografija,“ prisjeća se Bajrić.

Almasa Hadžić, novinarka i promotorica ovog djela, kaže kako je Bajrićeva fotomonografija svjedočenje o najtragičnijem vremenu stradanja bošnjačkog naroda, a fotografije u njoj su prikazane onako kako su i nastajale, bez retuširanja.

„Ovom fotomonografijom napisana je najteža optužnica protiv ideologa, inspiratora i izvršilaca Genocida u Srebrenici. Protiv ovih fotografija ne postoji kontraargument,“ kazala je Hadžić.

„Ovo djelo je neprolazno svjedočanstvo jasne istine o Srebrenici“, kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Ono je još jedan podstrek svima nama da poručimo da ćemo mi i oni koji će poslije nas naš emanet, ako Bog da, naslijediti, zauvijek istinu svjedočiti i istinom čuvati Bosnu i Hercegovinu, dobru zemlju svih ljudi koji u njoj žele živjeti,“ poručio je muftija Fazlović.

Ahmet Bajrić Blicko više od 30 godina profesionalno se bavi fotografijom, a njegove fotografije su objavljivane u svim važnijim domaćim novinama i printanim izdanjima u Evropi i svijetu.

(www.muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh