Iz naših džemata

Zajedničkim iftarom obilježena mubarek noć Lejletur-regaib (Foto)

U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i članica Udruženja građanki muslimanki Sumejja Kalesija zajedničkim iftarom obilježena mubarek noć regaibska.

Večeras, 22. marta, noć uoči prvog petka u mjesecu redžebu nastupila je, prema islamskoj tradiciji, mubarek noć Lejletur-regaib. Ova noć, od dvije odabrane noći u mjesecu redžebu, naziva se i Noć želja. Prema, širom islamskog svijeta živom narodnom predanju, u ovoj noći desilo se začeće posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s.

 

Povodom mubarek noći članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesije zajedno sa članicama Udruženja građanki muslimanki Sumejja Kalesija priredile su zajednički iftar. Nakon akšam-namaza prisutni su iftarili u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija, a zajedničkom iftaru prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Upitan o značaju i značenju Lejletur-regaiba i vjerničkim angažmanom u činjenju dobra i traženju blagoslovljenosti u njoj, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, istaknuo je, između ostalog i sljedeće: – Naši alimi u vezi Regaiba ističu da ova noć nema naročiti kvalitet koji bi je izdvojio od drugih noći u jednoj kalendarskoj godini, ali je itekako blagoslovljena zbog uključenja vjernika i vjernica u proces činjenja obligatnog i dobrovoljnog ibadeta u određenom vaktu i na određenom mjestu. Svi programi čestitih vjernika i vjernica u vezi sa vrijednostima bilo koje noći, pa i Noći regaibske, započinju dobrovoljnim postom uoči mubarek noći i zajedničkim akšam-namazom, u džematu, koji nosi 27 stepeni u odnosu na namaz pojedinca i pojedinke. Evo, mi koji smo ovdje na ovom iftaru u Divanhani Medžlisa IZ Kalesija, prethodno smo bili zajedno na akšam-namazu i sada kada iftarimo i za sofrom iskazujemo svoju ljubav i muslimansko zajedništvo, mi, ustvari, svjesno krunišemo naš ibadet koji uzrokuje golemi blagoslov od Allaha Dragog. U Noći regaibskoj svi smo namjerno uljuđeni i nastojimo biti plemenitiji jedni prema drugima. Otud i njega blagoslovljenost. Ove naše kalesijske žene kroz spremanje ovog zajedničkog iftara omogućile su nam, da svi zajedno dublje uronimo u kur'anske imperative i da nas na osnovu toga prekrije Allahov rahmet i da u našim muslimanskobošnjačkim dušama zavlada mir. Zahvaljujem našim hanumama što su se ove noći pokazale i kao dobre čuvarice bošnjačke kulture ishrane i naših lijepih adeta.

Zajednički iftar povodom Lejletur-regaiba, 22.3.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh