Iz naših džemata

“Poslanik u mom srcu” 2018: Održana halka tefsira, mevlud za žene i večer ilahija

Proteklog vikenda, 10. i 11. novembra, u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018 održano drugo predavanje iz halke tefsira sure Jusuf, mevlud za žene i večer ilahija.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2018 koju Medžlis IZ Kalesija organizuje povodom rođenja Muhammeda, a.s., otpočela je prošlog vikenda da bi se, održavanjem planiranih aktivnosti i sadržaja, nastavila u subotu i nedjelju, 10. i 11. novembra, kada su na rasporedu bili: halka tefsira Najljepše kazivanje – Tefsir sure Jusuf / II ders, mevlud za žene i večer ilahija.

U subotu, 10. novembra, u divanhani Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, a u organizaciji Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija, održan je drugi ders iz serijala halke tefsira sure Jusuf. Nakon prvog predavanja iz sure Jusuf, kojeg je održao glavni imam Enver ef. Alić, drugi ders je održao Nevres ef. Fatić, imam džemata Mahala, na temu Zavidna Jusufova braća ga bacaju u bunar, a karavana odvodi u Egipat. Sljedeće sedmice, u subotu, 17. novembra, nakon jacije, treći ders iz kazivanja o Jusufu, a.s., održat će Enes ef. Habibović, imam džemata Vukovije Donje.

U nedjelju, 11. novembra, nakon podne-namaza, u džematu Međaš održan je mevlud za žene. Nosilac aktivnosti bila je Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Mevludski program su izvele članice hora El-Aziz iz Kikača, a predavanje o Poslaniku, a.s., održala je Sidika Hodžić.

U nedjelju, 11. novembra, nakon jacije, u džematu Rainci Gornji održana je večer ilahija. Prisutni su imali priliku poslušati izvođenje prigodnih ilahija i kasida u izvedbi hora El-Aziz iz Kikača i imama Medžlisa IZ Kalesija. Uvodno i završno ašere, kao i jednu ilahiju, proučio je Dawud Pjanić, polaznik mektepske nastave u džematu Rainci Gornji.

Prigodno predavanje o Poslanikovoj, a.s., pedagogiji odgoja, kako najmlađih tako i onih malo starijih, održao je Mirsad ef. Sakić, imam džemata Caparde. S obzirom da je misija poslanstva Muhammeda, a.s., bila usavršavanje morala kod ljudi i njihov odgoj, na ovu temu je nadahnuto govorio Mirsad-ef. koristeći primjere iz Poslanikovog, a.s., životopisa. Hadise Muhammeda, a.s., čitao je Nermin Hodžić, akademski glumac, a večer ilahija je završena dodjelom zahvalnica učesnicima programa i dovom.

Sljedećeg vikenda se nastavlja manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2018, kada su na rasporedu sljedeće aktivnosti:

1. Halka tefsira, Najljepše kazivanje, Tefsir sure Jusuf – III ders, subota, 17.11., divanhana Medžlisa IZ Kalesija, nakon jacije-namaza (Mreža mladih Medžlisa IZ Kalesija),

2. Vjerska svečanost, proglašenje pobjednika literarnog natječaja, nedjelja, 18.11., džemat Sarači, nakon jacije-namaza.

“Poslanik u mom srcu” 2018: Mevlud za žene i večer ilahija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh