Iz naših džemata

U džematu Vukovije Donje povodom Lejletul-kadra održana centralna vjerska svečanost za područje Medžlisa IZ Kalesija (Foto)

Centralna vjerska svečanost za područje Medžlisa IZ Kalesija povodom najodabranije noći u godini, noći Lejletul-kadr, održana je u džematu Vukovije Donje.

Tim povodom nakon jacije i teravih-namaza, koju su predvodili prof. hfz. Asmir ef. Imamović i Enes ef. Habibović, upriličen je bogat vjerski program.

Na samom početku svečanosti ašere je proučio nekadašnji polaznik mektepske nastave Adnan Hadžić, a prisutne je poselamio mjesni imam Enes ef. Habibović.

Ovoj manifestaciji je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija prof. Enver ef. Alić, koji je uputio bajramsku čestitku vjernicima kao i nekoliko korisnih savjeta, a nakon njega prigodan vaz o vrijednosti noći Lejletul-kadr je održao novi vukovijanski hafiz prof. Asmir ef. Imamović.

Najsvečaniji dio ovog programa se desio kada je hafizu Asmiru Imamoviću dodijeljeno priznanje i simbolične nagrade za uspješno završen hifz Kur’ana. Ispred Medžlisa IZ Kalesija to je uradio gl. imam Enver ef. Alić, a ispred džemata Vukovije Donje predsjednik džematskog odbora prof. Nijaz Dukić.

Na kraju ovog dijela programa hafiz Asmir Imamović je proučio dovu, a onda je uslijedilo čestitanje hafizu od strane prisutnih vjernika.

Da bi ova noć bila još ljepša i bogatija pobrinule su se djevojke iz Hora Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija, koje su proučile nekoliko ilahija i kasida.

U drugom dijelu programa upriličena je promocija spota pod nazivom „Bijele trake“ Grupe Rejjan iz Sarajeva, čiji je vođa džematlija i član džematskog odbora Rijad Imamović. Prije samog gledanja ovog izuzetnog spota mjesni imam Enes ef. Habibović je upoznao sve prisutne o značenju bijelih traka.

U mubarek-noći je klanjan i noćni namaz…a na samom kraju upriličen je i zajednički sehur.

(dzematvukovijedonje.org)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh