Iz naših džemata

U Šeheru promovisan Časopis „Šeherdžik“ broj 6 (Foto)

U okviru kulturno-vjerske manifestacije „Pašin put – Orlić 2019“, u Domu kulture Šeher, danas je (16. augusta 2019. godine) sa početkom u 17:30 sati upriličena promocija šestog broja časopisa „Šeherdžik“ čiji su izdavači BZK Preporod Kalesija / Osmaci i Udruženje Gornja Spreča Kalesija.

Promotori časopisa bili su: Prof. Dr. Salih Kulenović, Mr. Kemal Nurkić, Mr. Mustafa Muharemović, Mr. Dževad Tosunbegović i Prof. Samir Halilović, urednici. Voditelj programa bila je Aida Cakor.

Na promociji je istaknuto da je šestim brojem časopisa Šeherdžik nastavljeno istraživanje i afirmacija tradicije i kulturno historijskog naslijeđa šireg područja Gornje Spreče.

Posebno je značajan rad: Bošnjačko-muslimansko stanovništvo naselja Vacetina (Šeher), Papraća i Gojčin 1850/51. godine, tri naselja Gornje Spreče koja su polovinom XIX vijeka pripadali kazi Birče (Birač) sa sjedištem u Vlasenici, popisi prezentirani u ovom radu prvi put se predstavljaju našoj javnosti.

U Časopisu se nalaze radovi za izučavanje prošlosti naših naselja sa dosad neobjavljivanim podacima o vjerskim i obrazovnim prilikama Bošnjaka na području općine Spreča pred Drugi svjetski rat, kao i podaci o domaćinstvima i stanovništvu za naselje Zukići iz Domovnice (1942. godina).

Radom o kalesijskoj izvornoj grupi Kalesijski slavuji nastavljeno je bavljenje izvornom muzikom kalesijskog kraja, s ciljem afirmacije i studioznijeg pristupa izučavanju ove muzike. Kalesijski slavuji su ostavili zasigurno dubok trag u izvornoj muzici šireg područja, između ostalog svojom pjesmom povezali su područje Kalesije sa područjem Srednjeg Podrinja.

Najviše prostora u ovom broju zauzima rad „Odžaci pod Borogovom – prilog proučavanju prošlosti starih begovskih naselja u Bosni“, kojim želimo ukazati na značaj naselja ovog tipa u bližoj i daljoj prošlosti područja Gornje Spreče. U ovom radu prezentirani su podaci o položaju Borogova odnosno Odžaka kao njegovog centralnog dijela, porijeklu naziva, prošlosti područja, tradicionalnoj privredi, društvenom životu, zatim o stanovništvu područja, rodovima i njihovom porijeklu.

U radu „Uloga i značaj Specijalne manevarske jedinice Patriotske lige Kalesija u odbrani od agresije na prostorima Kalesije i sjeveroistočne Bosne“ obrađen je nastanak i ratni put prve kalesijske jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani od velikosrpske agresije.

U časopisu su zastupljeni i prikazi objavljenih knjiga: Tojšići od srednjeg vijeka do 1958. godine, i romana Protokol posrnulih.

Značajno mjesto u Časopisu zauzima pregled najvažnijih kulturnih događaja u 2018. godini, koji potvrđuju tezu da Kalesija izrasta u jedno od značajnijih kulturnih središta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Pored promotora, prisutnima su se obratili Ibrahim ef. Aljić predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić glavni imam Medžlisa IZ Kalesija i Dr. Izet Hadžić (autor rada).

Na promociji je prikazan video prilog kultne pjesme izvorne grupe Kalesijski slavuji pod nazivom „Moj Bratuncu grade pokraj Drine“.

Na kraju je istaknuto da su organizatori obezbijedili određen broj primjeraka Šeherdžika za biblioteke kalesijskih škola i zahvalili se sponzorima koji su pomogli u štampanju časopisa.

Pokrovitelj ovog izdanjaŠeherdžika, kao i današnje promocije je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Prof. Samir Halilović, Šeher, 16.08.2019. godine

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh