Džemati

Džemat Lipovice Stara džamija

Džemat Lipovice Stara džamija

stara-lipovacka-dzamija-8

Ranije je za ovaj džemat službeni naziv bio Džemat Lipovice, ali sa mnogobrojnim izdvajanjima iz ovog nekad velikog džemata (Međaš, Kikači, Lipovice – Centar, Lipovice – Meškovići ), džemat je službeno nazvan Lipovice – Stara džamija.

Nalazi se 10 km sjeverozapadno od sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i spada među najstarije džemate na području Medžlisa.

Džemat Lipovice – Stara džamija ima oko 370 domaćinstava.

Postoji pretpostavka da je prva džamija u ovom džematu sagrađena u vrijeme Turaka Osmanlija na ovim našim prostorima. Građena je od drveta, kao i njezina prva munara. Zapaljena je tokom Drugog svjetskog rata, a na istim temeljima po završetku ratnog vihora mještani su ponovo sagradili džamiju od tvrđeg materijala. Renovirana je oko 1960. godine, a svoj sadašnji izgled dobila je ponovnim temeljnim renoviranjem i proširenjem 2006. godine.

U džamiji se obavljaju džuma-namaz, bajram-namazi i povremeno dnevni namazi, a mektepska nastava održava se u područnim mektebima dva puta u sedmici, subotom i nedjeljom.

stara-lipovacka-dzamija-5 stara-lipovacka-dzamija-7

Džemat Lipovice i Stara džamija, osim navedene džamije, imaju više kaburistana i četiri mekteba, i to u zaseocima Bukvari, Barčići, Meškovići i Ibralići.

Imamsku dužnost u ovom džematu obavljali su: Mehmed ef. Imamović, Ahmet ef. Hodžić, Nezir ef. Barčić, Adem ef. Bukvarević i Elsad ef. Suljanović, aktuelni imam džemata.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh