Džemati

Džemat Seljublje

Džemat Seljublje

seljublje-3

Džemat Seljublje nalazi se 30 km sjeverozapadno od Kalesije, pored magistralnog puta Tuzla – Bijeljina, na obroncima planine Majevice, i ima oko 300 domaćinstava.

Pored džamije u Šeheru i Atik džamije u Ćivama, između Vukovija Gornjih i Tojšića, u najstarije džamije vjerovatno spadaju džamije u Seljublju, Lipovicama, Gojčinu, Hemlijašima, Kalesiji Gornjoj, Raincima Donjim, Hajvazima i Miljanovcima. Najvjerovatnija je pretpostavka da je prva džamija u Seljublju sagrađena u 17. stoljeću, u vrijeme osmanlijskoturske uprave u našim bosanskim krajevima.

Za ovu drevnu džamiju u Seljublju veže se predanje da je prilikom rekonstrukcije iza Drugog svjetskog rata pronađen natpis na drvenoj tabli koji je ukazivao da je izgrađena 200 godina prije toga. I u Prvom i u Drugom svjetskom ratu džamija je spaljivana od strane šovinističkih ratnih snaga. Nakon Drugog svjetskog rata džamija je sagrađena uglavnom od kamena i bila je pokrivena crijepom. Njena drvena munara izlazila je iz vrha krovne konstrukcije. Pored stare 1990. godine džematlije Seljublja započeli su izgradnju nove potkupolne džamije. Tokom agresije na Domovinu stara je džamija potpuno uništena a nova džamija u izgradnji mnogo je puta razarana od strane četničkih falangi. Nakon prestanka agresije, nastavljena je gradnja nove džamije, koja je zvanično otvorena i predata na upotrebu 2003. godine. U džematu se obavljaju svi dnevni namazi, džuma-namaz i bajram-namazi, a mektepska nastava izvodi se dva dana u sedmici, subotom i nedjeljom.

seljublje-7 seljublje-5

Osim novoizgrađene džamije, u džematu se nalaze dva mezarja, jedno kod kamenih ostataka stare džamije i jedno u neposrednoj blizini nove džamije, jedna parcela obradivog zemljišta i imamska kuća s mektepskim prostorijama u prizemlju.

Imami u ovom džematu bili su: Abdullah ef. Smajić, Salih-hodža iz Ćehaja, Omer ef. Smajić, Ismet ef. Avdibašić, Besim ef. Hodžić, hfz. Aid Smajić, Senaid ef. Smajić, Nermin ef. Mujkanović, Enes ef. Sakić, Mevludin ef. Smajlović, Osman (Ekrem) Smajić i Damir ef. Požegić – aktuelni imam džemata.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh