Predsjednik

Enver Omerović

Enver Omerović 

Vršilac dužnosti predsjednika Odbora IZ Kalesija (31.5.1989-1.10.1990.)

Po odlasku s dužnosti Muhameda Šahmanovića krajem mjeseca maja 1989. godine, ali i s premještajem Ismeta ef. Avdibašića u džemat Slavinoviće (Tuzla) 1989. godine, u tadašnjem Odboru IZ Kalesija nastaje pravi vjersko-administrativni interegnum.

Svi imami smatrali su da za vjersko-prosvjetnog referenta treba biti izabran neko od njih, ali s tim u vezi nikako nisu mogli pomiriti svoje stavove. Naime, viša instanca IZ u BiH (Mešihat) za vršioca dužnosti predsjednika privremeno postavlja Envera Omerovića, imama u džematu Prnjavor, a Muju ef. Zulića, imama iz Rainaca Donjih, Mešihat IZ u BiH privremeno određuje za vršioca dužnosti vjersko-prosvjetnog referenta (od 22. juna 1989. do 1. juna 1990. godine).

Umjesto dugogodišnjeg blagajnika Huse Mehmedovića, koji daje ostavku, prihvata se prijedlog Odbora da tu dužnost obavlja svršenica Gazi Husrev-begove medrese Mediha Bećić iz Memića. Vršilac dužnosti predsjednika Odbora Enver ef. Omerović održao je oko 20 sjednica sa članovima Odbora, na kojima se obično raspravljalo o vjerskoj pouci, nadolazećim bajramima, sakupljanju kurbanskih kožica za opće potrebe Islamske zajednice, o imamskim plaćama i centralizaciji sredstava na nivou Odbora IZ Kalesija. Bilo je to vrijeme velike inflacije i velikih predratnih iskušenja.

U tim i takvim prilikama nakon nekoliko mjeseci dolazi do dogovora o premještaju Envera ef. Alića s dužnosti vjersko-prosvjetnog referenta u Vlasenici na istu dužnost u Odbor IZ Kalesija. Od polovine 1990. godine Enver ef. Alić je vjersko-prosvjetni referent, odnosno glavni imam MIZ-a Kalesija u mandatima predsjednika Husejna Halilovića, Mustafe Turića, Muharema Mešanovića i Muhameda Alića.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh