Predsjednik

Husejn Halilović

Husejn Halilović

Šesti predsjednik Odbora/Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (1.10.1990-31.1.2002.)

15-husjen-halilovi%c2%a6c-predsjednik

Za predsjednika Odbora IZ Kalesija gospodin Husejn Halilović iz Kalesije Gornje izabran je na redovnim izborima u oktobru 1990. godine. Bio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Kalesija 12 godina. Rođen je u Kalesiji Gornjoj 28.11.1951. godine. Osnovnu školu završava 1968. godine u Kalesiji, srednju mašinsku 1971. godine u Tuzli, peti stepen stručne spreme završava u Loznici (Srbija) i u Sarajevu. Radni vijek proveo je u „Plastikalu“ u Kalesiji i u TG „Birač“ u Zvorniku. Učesnik je Patriotske lige i Oružanih snaga Armije BiH od 8.4.1992. godine.

U vrijeme njegovog predsjedavanja IO Odbora / Medžlisa desile su se velike turbulencije u široj društvenoj zajednici, a samim tim i u IZ. Predsjedavao je Odborom / Medžlisom u najteža vremena po našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i Islamsku zajednicu. Nije mu bilo nimalo lahko jer su ljudi na sve strane srkletili. S glavnim imamom Enver ef. Alićem i s tadašnjim članovima Odbora, opredjeljuje se da jednom zauvijek riješi pitanje administriranja Islamske zajednice u Kalesiji. Na jednoj od sjednica donosi se odluka o gradnji Islamskog kulturnog centra u Kalesiji Centru. Teškom mukom u Kalesiji Centru obezbjeđuje se dunum zemlje da bi se pristupilo gradnji, odnosno izradi projektne dokumentacije. Izrađen je projekt , a sasvim brzo, 24.8.1991. godine, postavljen je i kamen temeljac (danas se ploča od kamena temeljca čuva u suterenu Čaršijske džamije) i osigurava građevinski materijal. Agresija na BiH zaustavlja sve ove aktivnosti.

Kamen temeljac položili su vakifa parcele za Centar Džemila Heljić, zatim predsjednik Skupštine opštine Kalesija Izet Hadžić i Enver ef. Alić. Nakon toga klanjan je podne-namaz na ledini u impresivnom džematu, na mjestu gdje će se u dogledno vrijeme izgraditi prvi objekt ove vrste na tuzlanskoj regiji (Ahmed Mehmedović, „U Kalesiji – Islamski centar“, Preporod, br. 17/504, 1. septembar 1991). Da se još pojasni: „Vakifa“ Džemila Heljić iza rata nije omogućila da se na njenom „vakufu“ izgradi bilo šta za opće potrebe Islamske zajednice. Ona se predomislila u vezi sa svojim nijjetom za vakufljenje, te je parcelu, koju novinar Mehmedović spominje, vratila svojim potomcima na raspolaganje.

24-1-kalesija

Ubrzo dolazi do općeg ratnog meteža (april 1992) i svi naumi o gradnji zaustavljeni su silom prilika. Gube se kontakti sa vrhom Islamske zajednice, ali i sa članovima u strukturi tadašnjeg Odbora IZ Kalesija. Sjedište se ponovo izmješta u Raince Gornje, u prostor čiji je vlasnik Abdulmenaf Husić. Tu je Odbor, iz krajnje ratne nužde, „poslovao“ dvije godine (28.6.1994 ). Potom se sjedište premješta na staru lokaciju u harem džemata Međaš, u nenaseljeni kadrovski imamski stan. Ubrzo se počinje vršiti pritisak na Odbor da se „snađe“ za prostor, jer džemat želi nastaniti imama u tu namjensku vakufsku kuću. Predsjednik H. Halilović sa članovima Odbora i imamima 1.9.1995. godine donosi odluku da se uz sami imamski stan izgradi sjedište Odbora. Temelji prvih „vlastitih odborskih prostorija“ postavljeni su 14.10.1995. godine.

Na radovima odborske zgrade radni doprinos dali su momci iz MOU „El-Menar“: Nusret Tulić, Adil Zulić, Mirzet Zulić, Mirzet Baručić, Samir Paščanović, Admir Huremović, Sevlet Kamerić, Sanel Alibašić, Mumin Zahirović, Nevres Hadžić, Asmir Baručić, Mirsad Jusić, Hazim Baručić, Edin Baručić, Jasmin Daljac, Enes Požegić, Eldar Barčić, Nermin Baručić, Esad Avdić, Osman Ibrišević, Bilal Husić, Fahrudin Ramić i mnogi drugi. (Ljetopis Medžlisa IZ Kalesija, str. 3)

Po okončanju rata, Medžlis IZ Kalesija u svoje vlastite prostorije smjestio se prvi put u Kalesiji 1.1.1997. godine. Od te godine pa do odlaska s predsjedničke funkcije, Halilović je sa svojim saradnicima uradio mnogo na opremanju sjedišta Medžlisa Kalesija. Uz gradnju zgrade Medžlisa dao je veliki doprinos i izgradnji Čaršijske džamije u Kalesiji Centru. Lično je, uz tekbire mase prisutnih vjernika, zaklao kurban na temeljac ove kalesijske monumentalne džamije, s jasnim nijjetom da se u našoj Kalesiji slavi i veliča jedino Allahovo ime. Bio je predsjednik Medžlisa Kalesija do 31.1.2002. godine. Otac je dvoje djece.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh