Glavni imam

Jusuf ef. Husejnović

rhm. Jusuf Husejnović, Vjersko-prosvjetni referent

17-1-jusuf-ef-husejnovic-v-p-referent-oiz-kalesija

Jusuf Husejnović, Šabanov sin, rođen je 25.8.1950. godine u Raincima Donjim, općina Kalesija, BiH a nastanjen je u Raincima Donjim.

Završio je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Imamio je u Jelovom Brdu od 1.4.1971. pa do 31.12.1971. godine, a potom u Raincima Donjim od 1.1.1973. godine.

Otvaranjem nove džamije u džematu Vukovije Gornje, Jusuf ef. Husejnović angažiran je 1.4.1971. godine za imama, gdje ostaje i početkom agresije na BiH (7.4.1992).

Kasnije donosi odluku da se angažuje u Armiji RbiH, iz koje izlazi kao penzionisani vojnik.

Uz sve poslove imama, hatiba i muallima u džematu Vukovije Gornje bio je skoro četiri godine vjersko-prosvjetni referent OIZ Tojšići. Obnašao je ovu dužnost od 1977. do 1980. godine, u vremenu kada je na funkciji predsjednika bio Osman ef. Rančić.

Jusuf ef. Husejnović, na Ahiret preselio ove godine (2016.) u mjesecu maju.

Preselio na Ahiret pukovnik Jusuf ef. Husejnović

U nedjelju, 22. maja 2016. godine, poslije ikindija-namaza, u Donjim Raincima kod Kalesije, klanjana je dženaza rahmetli Jusufu ef. Husejnoviću. Dženazu je predvodio muftija tuzanski mr. Vahid ef. Fazlović. Veliki broj Kalesijaca došao je da na bolji svijet isprati dobrog pukovnika Jusufa ef. Husejnovića. Prije dženaze, osim muftija Fazlovića, biranim riječima o rahmetli Jusufu ef. Husjenoviću govorili su i njegovi prijatelji iz Gazijine medrese Husejn ef. Mešanović i Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. O rahmetli Jusufu ef. Husjenoviću kao čovjeku, o njegovoj dobroti, govorio je i veliki broj prisutnih vjernika na dženazi.

Jusuf ef. Husejnović rođen je 25. avgusta 1950. godine u Donjim Raincima, a na Bolji svijet preselio je 21. maja 2016. godine od posljedica infarkta. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Imamio je u Jelovom Brdu, Donjim Raincima i Gornjim Vukovijama. Uz poslove imama, hatiba i muallima u džematu Vukovije Gornje, od 1977. godine do 1980. godine bio je vjersko-prosvjetni referent tadašnjeg Odbora IZ Tojšići, što je ekvivalent današnjoj funkciji glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija.

Jusuf ef. Husejnović bio je aktivan učesnik u odbrani od agresije. Jedan je od osnivača Patriotske lige u Kalesiji. I poslije agresije bio je angažiran u Armiji RBiH iz koje izlazi sa činom pukovnika.

Ni po odlasku u penziju, Jusuf-efendija nije mirovao. Bio je pokretač mnogih akcija.Sa još nekim džematlijama pokrenuo je inicijativu za rekonstrukciju stare džamije s drvenom munarom u svome selu.

O dobroti Jusufa ef. Husejnovića govori i podatak da je na svojoj kapiji postavio natpis “Uberite krušaka”, čime je djeci dao do znanja da slobodno mogu ubrati kruške sa stabala iz njegove avlije.

Posebno je bio omiljen među omladinom. Sarađivao je i sa Udruženjem građana „Korak“.

– Kad god smo ga kontaktirali za pomoć u nekoj akciji odazivao se sa više entuzijazma nego mi sami. Bili smo u planu da radimo jedan hairli projekat, ali eto melek smrti bio je brži. Da mu se Allah smiluje i oprosti mu njegove grijeh, kazao je Senad Salihović, jedan od aktivista UG Korak i direktor kalesijske TV Neon.

(Preporod.com)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh