Historijat

Ilmijja i sport u okviru Medžlisa Kalesija

Ilmijja i sport u okviru Medžlisa Kalesija

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini okuplja imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici. Osnovano je 1912. godine. Djelatnost Udruženja jeste permanentna edukacija članstva, izdavačka i socijalna aktivnost. Redovno izdaje časopis za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM.

Predsjednik Udruženja i ujedno Glavnog odbora jeste Mensur ef. Pašalić.

Udruženje je organizirano u svim mjestima BiH. Sjedište Udruženja nalazi se u Sarajevu.

Udruženje ilmijje u Kalesiji okuplja imame Medžlisa IZ Kalesija. Prije 1992. godine Udruženje je djelovalo u sklopu redovnih aktivnosti kalesijskih imama kroz edukaciju i stručno usavršavanje imama, te propagiranje islamske literature i distribuciju iste. Nakon okončanja ratnih dejstava 1995. godine, Udruženje ilmijje Kalesija (Okružni odbor Udruženja ilmijje u BiH) nastavilo je sa sličnim načinom rada, da bi se 2002. godine rad Okružnog odbora Udruženja ilmijje Kalesija unaprijedio. Za predsjednika biva izabran Mehmedalija ef. Imamović (tadašnji imam džemata Vukovije Gornje). Tokom svog rada Mehmedalija ef. zalagao se za bolji status imama, za unapređenje njihovog rada, bolji socijalni status i slično. Godine 2006. Skupština Udruženja ilmijje Kalesija (Okružni odbor ilmijje Kalesija) na mjesto predsjednika Udruženja ilmijje Kalesija bira Miralema ef. Pjanića, koji nastavlja s radom unapređenja Udruženja, širenjem djelatnosti te izdavačkom djelatnošću. Od 2010. godine za predsjednika Udruženja ilmijje Kalesija izabran je Nevres ef. Fatić, koji tu dužnost vrši i danas, u drugom mandatu.

Kroz rad Udruženja ilmijje Kalesija imami Medžlisa Kalesija prepoznaju mogućnost institucionalnog djelovanja, te se sve više angažuju na unapređenju rada Udruženja. Sve više imami kao članovi Udruženja ilmijje Kalesija govore o Ilmijji predstavljajući je u društvu na najbolji mogući način. Udruženje ilmijje Kalesija ubrzo postaje prepoznatljiv simbol kalesijskog Medžlisa, te u okviru svog rada, zajedno s Medžlisom IZ Kalesija, Udruženje ilmijje aktivno djeluje na poboljšanju vjerskog života.

Predsjednici Udruženja u periodu od 2002. godine:

– Mehmedalija ef. Imamović (2002–2006)
– Miralem ef. Pjanić (2006–2010)
– Nevres ef. Fatić (2010–2014)
– Nevres ef. Fatić (2014–2018)

Udruženje ilmijje Kalesija danas (u trenutku pisanja ovog članka, novembra 2015. god.) prvenstveno se fokusira na permanentno pomaganje članova Udruženja, stručno usavršavanje članova, poboljšanje socijalnog statusa imama i penzionisanih imama, organizaciju sportskih susreta uposlenika IZ u BiH, distribuciju islamske literature, izdavačku djelatnost.

SPORT I SPORTSKE AKTIVNOSTI U OKVIRU MEDŽLISA IZ KALESIJA

Nastanak fudbalske ekipe Medžlisa IZ Kalesija, od ideje do realizacije

Kalesija, sviđalo se to nekima ili ne, prvi je oslobođeni grad u BiH. Pored činjenice da je prvi oslobođeni grad u BiH (23. maja 1992. godine), Kalesija se također može pohvaliti da sportskom ekipom koja je prva ostvarila pobjedu na međunarodnim natjecanjima. Odbojakaški klub „Bosna“ iz Kalesije prvi je tim koji je, u novijoj sportskoj povijesti BiH, pobijedio igrajući međunarodnu utakmicu. Također, stanovnici naselja Mahala, koje je prije 1992. godine pripadalo Kalesiji (a sada je teritorijalno u sklopu novonastale Opštine Osmaci, mjesta koje je, također, nekada bilo u sastavu Kalesije), zaslužni su za prvi povratak u BiH. Ovo „prvi u nečemu“, odmah nakon okončanja agresije, nekako se vezivalo i povezuje s Kalesijom. Možda je, jer nismo sigurno u to, u Kalesiji prvi put viđeno kako „hodže igraju lopte“, jer se pojavila „ekipa hodža koja igra fudbal“. Ranijih godina dešavalo se sporadično da se „hodža poigra lopte“. Nekada davno, pamti i kazuje povijest, u jednom kalesijskom džematu neki je hodža igrao fudbala na igralištu s djecom, zbog čega je vrlo brzo morao napustiti džemat, jer je bio „optužen od onih starijih kako ga šejtan zaveo, pa šuta loptu, a šutanje lopte podsjeća na šutanje glave nekog poslanika (naravno da mu se ne zna ime, ali je to nebitno) kojem su odrubili glavu i kasnije je šutali“. Helem, u neka ranija vremena bio je nezamislivo da hodža šuta loptu.

Poslije okončanja ratnih dejstava život u BiH polahko se obnavljao. Medžlis Islamske zajednice Kalesija, tadašnji Odbor IVZ Kalesija, dobiva svoje prostorije u centru Kalesije, gdje se sjedište Medžlisa nalazi i danas. Nastaju novi džemati tako da vrlo brzo Medžlis IZ Kalesija u sastavu ima 26 džemata. Iz Behram-begove medrese u Tuzli izlaze prve generacije njenih svršenika, koji ubrzo počinju raditi u novoformiranim džematima. Starosna dob uposlenika Medžlisa Kalesija smanjuje se, jer „dječaci od dvadesetak godina“ postaju novi uposlenici Medžlisa IZ Kalesija, „neke nove hodže“. U to vrijeme (a i danas) imam u džematu Prnjavor bio je Muharem ef. Mešanović, poznatiji kao Vahidin. Mlad, pun elana i mladalačkog zanosa u to doba, Vahidin predlaže tadašnjem sekretaru i blagajniku Medžlisa Bilalu ef. Husiću da okupe jednu sportsku ekipu koja bi uzela učešća na Radničkim sportskim igrama u Kalesiji. Bilal ef., koji je u to vrijeme veoma dobro poznavao sve nedavne svršenike Behram-begove medrese s područja Kalesije, Vahidinu predlaže da pozove iste i s njima oformi fudbalsku ekipu. Ideja će vrlo brzo biti realizirana i ubrzo će se na sportskim poligonima pojaviti fudbalska ekipa Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Od Odbora IVZ do Medžlisa preko fudbala

Prvi put ekipa Medžlisa Islamske zajednice Kalesija pojavila se u jesen 1998. godine u zelenim dresovima na sportskom poligonu u Kalesiji, a u sklopu odigravanja turnira u malom fudbalu posvećenog poginulim borcima OŠ „Kalesija“ u Kalesiji. Voljom žrijeba protivnik u prvoj utakmici bila joj je ekipa OŠ „Kalesija“, a rezultat na kraju utakmice glasio je 3:1 za ekipu Medžlisa IZ Kalesija, što je ujedno bila i prva pobjeda novonastale fudbalske ekipe Medžlisa IZ Kalesija. Na tom turniru fudbalska ekipa Medžlisa IZ Kalesija plasirala se među šest ekipa, ali je zaustavljena od ekipe Konoba „Bosna“ Kalesija, za koju su igrali tadašnji prvotimci FK „Bosna“ Kalesija. Ipak, prvi zvanični nastup fudbalske ekipe Medžlisa IZ Kalesija bio je više nego dobar. Za ekipu Medžlisa IZ Kalesija tada su nastupili: Mirsad Sakić, Suad Tabalović, Nevres Fatić, Hasan Ibrišimović, Esad Hodžić, Mehmed Hodžić, Muharem Mešanović i drugi. Poslije spomenutog turnira ekipa Medžlisa IZ Kalesija nastavlja s aktivni učešćem na turnirima u malom fudbalu. Najčešće su to bili turniri koji su organizovani u znak sjećanja na poginule borce i šehide. Nedugo potom ekipa Medžlisa ostvarit će prvi značajniji rezultat. Na turniru „Nesib Malkić“ u Dubravama (Živinice) ekipa Medžlisa stići će do samog kraja i igrati finalnu utakmicu, ali će u finalu od ekipe Medžlisa biti bolja ekipa „Kop“ Dubrave, za koju su igrali aktivni profesionalni igrači. Tada je ekipa Medžlisa nastupala pod imenom „Omladinski savez“, a narednih godina ekipa Medžlisa učestvovala je na istom šehidskom turniru pod nazivom Medžlis IZ Kalesija. Također, fudbalska ekipa Medžlisa Kalesija aktivno je učestvovala na svakom turniru u malom fudbalu koji je nosio naziv šehidski. U to vrijeme bajrami su dolazili u zimsko doba. Nekoliko godina zaredom u sali Mješovite srednje škole „Kalesija“ u Kalesiji, organizirani su turniri u malom fudbalu, na kojima je sudjelovala i ekipa Medžlisa IZ Kalesija. Pored turnira u malom fudbalu koji su organizirani u čast i sjećanje na poginule borce i šehide, ekipa Medžlisa IZ Kalesija učestvovala je i na drugim turnirima ako bi bilo procijenjeno da bi pojava ekipe Medžlisa na njima bila svrsishodna.

Pojava fudbalske ekipe Medžlisa bila je novina na sportskim terenima. „Vidjeti kako hodže šutaju loptu“ bila je novost za sve. Naravno, komentari su bili različiti. S jedne strane, mnogima je bilo drago što se na fudbalskim terenima pojavila ekipa koja svojim nastupom zavređuje pažnju i poštovanje, jer je svojim ponašanjem pridobila srca mnogih. S druge strane, bilo je i onih koji se, u nastupima protiv „ekipe hodža“, nisu sustezali od psovki najvećih islamskih vrijednosti. Također, bilo je i onih koji su se, posmatrajući sa strane, pitali kako to uopće hodže mogu igrati lopte. Ponovo se, među onim starijim, pojavila priča o odsijecanju glave „nekom poslaniku i šutanju iste kao lopte“, a sad još i „hodže šutaju loptu“. S vremenom se naviklo da se na turniru u malom fudbalu pojavi i ekipa Medžlisa IZ Kalesija, a i polahko se gubio osjećaj i želja za fudbalom na prostoru cijele Općine. Ekipa Medžlisa IZ Kalesija okreće se ka Sportskim susretima uposlenika Islamske zajednice u BiH i učešću na Radničkim sportskim igrama u Kalesiji. Vrlo brzo ekipu Medžlisa čine njeni uposlenici, imami koji rade u džematima Medžlisa IZ Kalesija.

Ipak, iz nekog ranijeg vremena, vremena nastanka same ekipe, desila se jedna anegdota. Na jednom turniru u malom fudbalu predstavnik ekipe Muharem ef. Mešanović ekipu Medžlisa prijavio je pod nazivom MIZ Kalesija (Medžlis Islamske zajednice Kalesija). Najavljujući naredni susret a ne znajući šta znači ono MIZ, oficijelni spiker je kod čitanja naziva ekipe zastao nekoliko sekundi. U to vrijeme, među narodom, naziv Medžlis još uvijek je bio nepoznanica a još uvijek koristio naziv IVZ, odnosno Odbor Islamske vjerske zajednice. helem, spiker je u najavi, umjesto da skraćenicu MIZ pročita kao Medžlis, istu pročitao kao Muslimanska islamska zajednica. Nesumnjivo je da je fudbalska ekipa Medžlisa Islamske zajednice Kalesija svojim nastupima na turnirima uveliko pomogla da se termin Medžlis što prije zapamti kao novi naziv Odbora IVZ.

Sportski susreti uposlenika IZ u BiH

Čovjek je od svog postanka uvijek brzo hodao, trčao, dizao teške predmete, verao se po bespućima, hrvao se i sa životinjama i s ljudima. Čovjek je to činio radi vlastitog opstanka. Nastankom velikih civilizacija pojavljuju se i oblici sporta i organiziranje sportskih disciplina. Stari Egipćani, Grci, Rimljani, Perzijanci, Kinezi, Turci i Arapi baštinili su različite oblike i vrste sportova. Hrvanje je bila najraširenija sportska disciplina kod njih. Ova disciplina bila je poznata i Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s. Njegovi ashabi s ciljem dokazivanja u akcijama i ratnim aktivnostima često su organizirali natjecanja u hrvanju. Na taj način htjeli su dokazati da su sposobni učestvovati u vojnim akcijama, ali i u miru pokazati sposobnost izgrađivanja mlade islamske zajednice. Osim toga, Muhammedu, a.s., i prvim muslimanima uz njega bili su poznati dizanje teškog kamena, plivanje, jahanje, utrkivanje na devama, gađanje lukom i strijelom, igre loptom, lov i atletika.

Mjesto i uloga sporta u modernom svijetu po mnogo čemu su specifični i uveliko se razlikuju od uloge sporta u ranijim razdobljima ljudske povijesti. Značaj sporta danas je određen svjetskom globalizacijom. Godine 1998. prvi put na organiziran način u okviru Islamske zajednice u BiH održana su brojna takmičenja u raznim sportskim disciplinama, čime je sport zvanično uveden u Islamsku zajednicu u BiH.

Domaćin prvih Sportskih susreta uposlenika IZ u BiH bio je grad Tešanj a svoje učešće na tim susretima uzela je i fudbalska ekipa Medžlisa IZ Kalesija, koja je u konačnici zauzela drugo mjesto. Te prve godine održano je natjecanje u fudbalu, da bi se već slijedeće godine natjecanje obuhvatilo i ostale discipline: šah, atletiku, stoni tenis, košarku itd. Do trenutka pisanja ovog članka održano je 17 Sportskih susreta uposlenika IZ u BiH, a sportska ekipa Medžlisa Islamske zajednice Kalesija učestvovala je 10 puta na završnici predstavljajući Muftijstvo tuzlansko. Na završnici Sportskih igara ekipa Medžlisa Kalesija nije učestvovala sedam puta, od čega tri puta uopće nije sudjelovala u razigravanju na nivou Muftijstva, a ostala četiri puta nije uspjela pobijediti u finalnim utakmicama. Ipak, sa sigurnošću se može reći da je najčešći učesnik Sportskih susreta uposlenika IZ u BiH ekipa Medžlisa Kalesija, koja je svojim nastupima pobrala simpatije svih učesnika. Vrijedna je spomena i činjenica da je za ekipu Medžlisa Kalesija u prvim godinama susreta nastupao i Ferik Dizdarević iz Gračanice, koji će kasnije postati reprezentativac BiH u malom fudbalu i dugogodišnji kapiten Reprezentacije.

Sportski susreti u okviru Islamske zajednice u BiH bili su jedinstvena prilika za druženje, dvodnevne ekskurzije i posjete gradovima širom naše zemlje, kao i van nje (2013. godine domaćin susreta bio je grad Ulcinj, Crna Gora). Malo ko se sjeća utakmica sa sportskih terena, ali se i danas prepričavaju dogodovštine s putovanja i samih susreta. Jedna od „zanimljivosti“ desila se 2010. godine, kada je domaćin susreta bio grad Zenica i Muftijstvo zeničko. Prije početka prve fudbalske utakmice hfz. Husejn Smajić otišao je do organizatora da prijavu ekipu i igrače koji će nastupati za ekipu Medžlisa Kalesija. Razgovor je tekao nekako ovako:

Hafiz: – Selam alejk, ja bih da prijavim fudbalsku ekipu.
Organizator: – Alejkumus-selam, koja je ekipa u pitanju?
Hafiz: – Medžlis Kalesija, odnosno Muftijstvo tuzlansko.
Organizator: – Dobro, reci mi imena igrača koji nastupaju.
Hafiz: – Piši, Sakić Mirsad, Sakić Enes, Sakić Amir…
Organizator: – De, dobro je više s tim Sakićima, ima li koji drugi?
Hafiz: – Piši dalje, Smajić Husejn…
Organizator: – Muftija sarajevski?! (U to vrijeme muftija sarajevski bio je Husejn Smajić.)
Hafiz: – Ama, bolan, nije, meni je ime Husejn Smajić.
Organizator: – Dobro, hajd dalje.
Hafiz: – Piši dalje, Pjanić Miralem…
Organizator: – E joooj, pa doveli ste i Mireta (reprezentativac BiH) da igra za vas…

Te godine na Sportskim susretima održanim u Zenici fudbalska ekipa Medžlisa Kalesija osvojila je treće mjesto. Od deset učešća koliko ih je imala, fudbalska ekipa uvijek je dolazila do samog kraja, pa je tako prvo (I) mjesto osvojeno pet (5) puta, drugo (II) mjesto tri (3) puta i treće (III) mjesto dva (2) puta. O tome svjedoče brojni pehari, koji krase vitrine i police u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Rezultati fudbalske ekipe MIZ-a Kalesija na Sportskim susretima uposlenika IZ u BiH

1. Tešanj, 1999, 2. mjesto
2. Cazin, 2000, 1. mjesto
3. Bugojno, 2001, 1. mjesto
4. Sarajevo, 2003, 2. mjesto
5. Cazin, 2005, 1. mjesto
6. Visoko, 2007, 1. mjesto
7. Zenica, 2010, 3. mjesto
8. Sarajevo, 2011, 3. mjesto
9. Visoko, 2012, 1. mjesto
10. Ulcinj, 2013, 2. mjesto

Godine 2011. košarkaška ekipa zauzela je 2. mjesto, dok je 2015. godine odbojkaška ekipa zauzela prvo mjesto. Mehmed ef. Šabanović natjecao se u šahu, ostvarivši pritom zapažene rezultate, osvojivši neka od prvih mjesta. Također, ekipa Medžlisa Kalesija često je imala pobjednike i u atletskim disciplinama. Nekoliko puta ekipa Medžlisa Kalesija je, predstavljajući Muftijstvo tuzlansko, u konačnici bila sveukupni pobjednik Sportskih susreta.

Radničke sportske igre Kalesija

Pored učešća na Sportskim susretima uposlenika IZ u BiH fudbalska ekipa Medžlisa IZ Kalesija aktivno je sudjelovala na Radničkim sportskim igrama u Kalesiji. Posljednjih godina, pored fudbalske ekipe, na Radničkim sportskim igrama učestvuje i odbojkaška ekipa Medžlisa.

Sada već daleke 1998. godine ekipa Medžlisa Kalesija imala je prvi nastup na Radničkim sportskim igrama Kalesija i pritom uspjela osvojiti prvo mjesto pobijedivši u finalu ekipu OŠ „Kalesija“ rezultatom 3:2. U narednih deset godina ekipa Medžlisa osvojila je prvo mjesto još samo jednom, 2001. godine, da bi od 2008. godine do danas ekipa Medžlisa Kalesija pehar namijenjen pobjedniku Radničkih sportskih igara Kalesija u malom fudbalu osvajala četiri puta.

U periodu od 1998. godine do 2008. godine ekipa Medžlisa osvojila je još nekoliko turnira, a pregled uspjeha donosimo u nastavku.

Radničke sportske igre Kalesija

1. Godina 1998, 1. mjesto
2. Godina 2001, 1. mjesto
3. Godina 2008, 1. mjesto
4. Godina 2010, 3. mjesto
5. Godina 2011, 1. mjesto
6. Godina 2012, 1. mjesto
7. Godina 2013, 1. mjesto

Šehidski i drugi turniri

1. Turnir povodom obilježavanja Dana državnosti, oslobađanja Lisače i osnivanja Patrioske Lige, 1998, 1. mjesto
2. Turnir povodom obilježavanja Dana Općine Kalesija, 2000, 1. mjesto
3. Turnir u znak sjećanja na poginule borce Dževada Bukvarevića i Jakuba Mujanovića, 2002. 1. mjesto
4. Turnir u znak sjećanja na poginule borce Dževada Bukvarevića i Jakuba Mujanovića, 2003, 3. mjesto
5. Turnir u znak sjećanja na poginule borce Dževada Bukvarevića i Jakuba Mujanovića, 2008, 1. mjesto

Navedeni rezultati uspjesi su kojima se Medžlis Kalesija može pohvaliti, s tim da rezultati nisu bili prvenstveni cilj, mada je u prirodi svakog čovjeka da želi pobijediti kada se u u nečemu takmiči.

Prošlo je skoro dvadesetak godina od osnivanja fudbalske ekipe Medžlisa IZ Kalesija, a ekipa Medžlisa i danas aktivno djeluje i pojavljuje se na sportskim terenima, mada ne tako često kao ranije. Ipak, godine prolaze, tako da danas ekipa Medžlisa Kalesija učestvuje samo na Sportskim susretima uposlenika IZ u BiH i na Radničkim sportskim igrama. Danas se sve češće mogu vidjeti imami Medžlisa Kalesija kako treniraju one najmlađe ili organizuju izlete i takmičenja za mektepsku djecu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh