Džemati

Džemat Rainci Donji

Džemat Rainci Donji

donji-rainci-5

Današnji službeni naziv ovog džemata jeste Rainci Donji.

Kod starije generacije Bošnjaka muslimana u upotrebi je i stari naziv Lug. Rainci Donji nalaze se 9 km jugozapadno od sjedišta Medžlisa IZ Kalesija. Džemat je formiran izdvajanjem iz džemata Miljanovci i danas ima oko 600 domaćinstava. Put za Raince Donje (Lug) odvaja se od magistralnog puta Tuzla – Kalesija u Raincima Gornjim.

donji-rainci-3 donji-rainci-7

Prva džamija u ovom džematu sagrađena je krajem 19. stoljeća. Zbog njezine dotrajalosti, na istim je temeljima 1959. godine sagrađena nova zidana džamija s drvenom munarom. Bila je u funkciji sve do 1988. godine, kada je na obližnjem lokalitetu Brdo sagrađena i svečano otvorena nova potkupolna džamija sa zidanom munarom. U maju 1992. godine džamija i munara oštećene su srbočetničkim projektilima, i to baš u vrijeme obavljanja džuma-namaza. Nakon zaustavljanja kidisanja na BiH i srpske kampanje za „veliku Srbiju“, džamija je temeljito renovirana. U džematu se redovno obavljaju svi namazi, a mektepska nastava održava se dva dana u hefti.

Vakufsku imovinu, osim navedene potkupolne džamije, čine i stara džamija, koja nije u funkciji, imamska kuća i kaburistani, jedan kod džamije i po jedan u zaseocima Čanići, Herići i Zates, te znatan broj zemljišnih vakufa.

Imamsku dužnost u džematu Rainci Donji obavljali su: Osman ef. Muminović, Sejfudin ef. Suljkanović, Osman ef. Rančić, Osman ef. Čanić, Muhamed ef. Tulumović, Jusuf ef. Husejnović, Mujo ef. Zulić i Nermin ef. Spahić, aktuelni imam.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh