Džemati

Džemat Tojšići

Džemat Tojšići

tojsici-5

Džemat Tojšići, jedan od većih kalesijskih džemata, nalazi se 10 km zapadno od sjedišta Medžlisa Kalesija, s desne strane magistralnog puta Tuzla – Kalesija, i ima oko 1200 domaćinstava.

U ovom džematu duže je bilo sjedište Islamske zajednice. Kancelarija Džematskog odbora Rainci (Zvanični pečat: Džematski odbor islamske vjerske zajednice u Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini – RAINCI) bila je u Tojšićima sve do 1966.godine. Početkom 1966. godine mijenja se naziv glavne islamske administrativne institucije i glasi: Odbor islamske vjerske zajednice u SR Bosni i Hercegovini – Tojšići i takav naziv ostaje sve do 1976. godine. Spletom okolnosti pod tim nazivom Kancelarija IZ bila je neko vrijeme i u džematu Međaš, a godine 1988. sjedište se izmješta u džemat Prnjavor pod nazivom Odbor Islamske zajednice Kalesija.

tojsici-6 tojsici-5

Džemat Tojšići formiran je 1977. godine izgradnjom nove džamije i izdvajanjem iz krunskog džemata Atik džamije u Ćivama – Vukovijama Gornjim. U džematu se obavljaju svi propisani namazi, a mektepska nastava održava se dva dana u hefti. Džamija je više puta renovirana, ali nije mijenjan njen prvobitni izgled. Početkom 21. stoljeća poduzeti su napori na njezinoj temeljitoj rekonstrukciji i proširivanju, te izgradnji pomoćne zgrade s mektepskom učionicom i abdesthanom.

Kao vakufsku imovinu, osim džamije, džemat ima svoje mezarje, gasulhanu, kuću za stanovanje lokalnog imama s mektepskim prostorijama u prizemlju, te još pet mekteba u zaseocima Babajići, Dedajići, Handžići, Bare i Spreče (mekteb sagrađen 2012. godine).

Od osnivanja džemata Tojšići, imamsku dužnost obavlja Mehmed ef. Šabanović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh